Mijn ervaring met eten volgens de Schijf van Vijf

Misschien ken je het wel, van die before-and-after foto’s. Links zie je een wat mollig meisje die een beetje sip op de foto staat, aan de rechter kant een zelfverzekerde slanke dame die lachend de camera kijkt. En daaronder dan vermeld het aantal kilo’s dat ze lichter is in x aantal maanden en hoe ze dit voor elkaar gekregen heeft.

Ruim een jaar na mijn bruiloft zou ik van mezelf een omgekeerde variant kunnen maken van dit soort foto’s. Laat ik het zo zeggen: ik heb erg genoten van mijn eerste huwelijksjaar en het niet meer druk te hoeven moeten maken of ik wel in mijn trouwjurk zou passen. Eerlijk gezegd schaam ik mij er een beetje voor (want hoe leuk is het om toe te geven dat je kilo’s bent áángekomen in plaats van afgevallen?), maar de kilo’s zijn er bij mij echt wel een beetje aangevlogen.

Tijd voor verandering dacht ik zo. Samen met Johan (mijn man, die ook een beetje last had van hetzelfde fenomeen) zijn we op zoek gegaan naar manieren om weer wat gezonder te eten. Met wat zoeken en rondvragen kwam ik bij het Voedingscentrum met diens Schijf van Vijf terecht. Als ik eerlijk ben was ik eerst een beetje huiverig, omdat ik niet gelijk hele hip-en-happening ideeën bij het Voedingscentrum heb. Vol goede moed ben ik echter aan de slag gegaan met de tips van het Voedingscentrum en in dit artikel deel ik graag mijn ervaringen!

De Schijf van 5: hoe werkt dat ook al weer?

Het voedingscentrum omschrijft het zelf zo: ‘Als je gezond eet volgens de Schijf van Vijf, dan neem je producten die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten goed zijn voor je lichaam. Ze verkleinen bijvoorbeeld de kans op hart- en vaatziekten en kanker. Je krijgt de voedingsstoffen binnen die je nodig hebt. Bovendien helpt de Schijf van Vijf je om duurzamer te eten.’

Hoe werkt dat dan?

  • Veel groente en fruit eten
  • Vooral volkorenproducten eten (zoals pasta, rijst en brood)
  • Minder vlees en meer plantaardig eten. Vlees afwisselen met bijvoorbeeld vis, peulvruchten, noten, eieren of vegetarische producten
  • Genoeg zuivel, zoals yoghurt, melk en kaas
  • Een handje ongezouten noten
  • Zachte of vloeibare smeer- of bereidingsvetten
  • Voelde drinken, zoals water thee en koffie

Meer over weten? Kijk dan op de site van het Voedingscentrum voor meer informatie.

De apps

Toen ik begon met eten volgens de Schijf van Vijf heb ik gelijk de app Mijn Eetmeter op mijn telefoon gezet. In deze app kan je bijhouden wat je op een dag eet. Binnen de app kan je dan zien of je die dag voldoende calorieën binnen hebt gekregen, of je van alle groepen van de Schijf van Vijf voldoende producten tot je hebt genomen en het geeft je een overzicht van de verschillende voedingsstoffen die je binnen hebt gekregen. Super handig dus! De Schijf van Vijf raadt het aan om elke dag minimaal 85% van je voedingsstoffen uit producten te halen die in de Schijf van Vijf staan. De app geeft daarom dus ook aan of je product in de Schijf van Vijf staat of niet.

Naast de Eetmeter heb ik ook de app KiesIkGezond op mijn telefoon gezet. In deze app kan je opzoeken of de producten die je eet in de schijf van 5 voorkomen. Er zit een scanfunctie in de app die het mogelijk maakt de streepjescode van een product te scannen om zo snel te zien of dit een ‘goedgekeurd’ product is of niet, super handig!

Als laatste heeft het Voedingscentrum de app SlimKoken ontwikkeld. Hierin kan je zoeken op ingrediënt en – door het Voedingscentrum goedgekeurde – recepten vinden. Zelf gebruik ik deze app trouwens niet super vaak, omdat ik hem niet zo overzichtelijk vindt en de recepten mij een beetje tegenvielen. Maar wie weet, is het voor jou wel heel fijn.

Van start – Gaan met die banaan!

In de eerste periode heb ik trouw elke dag al het eten en drinken dat ik binnenkreeg geregistreerd in de app. Best een werk, eerlijk gezegd. Ik had echt even tijd nodig om de app onder de knie te krijgen en handige functies te vinden. Later ben ik steeds minder gaan registeren en nu doe ik dat eigenlijk helemaal niet meer. Het registreren in de eerste weken heeft mij veel inzicht gegeven over wat wel en niet in de Schijf van Vijf staat en welke producten calorierijk of -arm zijn. Registeren doe ik dus alleen als ik echt de draad weer even goed wil oppakken (na de vakantie bijvoorbeeld of als ik een wat mindere week heb gehad), de meeste informatie over goede keuzes en minder goede keuzes zit nu wel in mijn hoofd.

Ik merkte al snel dat ik het eten volgens de Schijf van Vijf heel fijn vond. Het voelt goed om er bewust mee bezig te zijn wat je binnenkrijgt en of dit je lichaam meer goed doet dan kwaad. Het heeft ervoor gezorgd dat ik wat aanpassingen in mijn eetpatroon heb toegepast waar ik heel blij mee ben. Simpele dingen die ik nu meer/anders doe zijn: volkorenproducten eten (brood, pasta, etc.), geen/minder frisdrank drinken, gezonder broodbeleg, meer noten en zaden eten en meer groente en fruit toevoegen aan mijn eetschema. Wellicht voor iemand anders al iets logisch wat ie allang doet in zijn leven, voor mij is dit zeker een positieve verandering.

Door deze aanpassingen merk ik dat ik veel beter in mijn vel zit. Niet perse in kilo’s, maar meer hoe ik me voel. Ik voel me gezonder en ik merk bijvoorbeeld dat mijn stoelgang (ik heb het prikkelbare-darm-syndroom) veel beter is. Als ik mij een tijdje niet goed houdt aan het schema (bijvoorbeeld laatst toen ik op vakantie was) dan merk ik dat gelijk.

Zijn er dan geen nadelen aan het eten volgens de Schijf van 5?

Ja, die zijn er natuurlijk wel. Wat ik bijvoorbeeld lastig vind is om geschikt broodbeleg te vinden. Er is vrij weinig beleg wat goed genoeg is volgens de Schijf van Vijf. Op de website van het Voedingscentrum raden ze dan bijvoorbeeld aan om paprika, geraspte wortel of aardbei op je brood te doen. Dit kan natuurlijk altijd (liefde voor een broodje aardbei in de zomer!), maar vind ik niet heel praktisch voor een broodje naar het werk.

Daarnaast vind ik de apps van het Voedingscentrum fijn, maar denk ik dat er nog wel wat verbetering kan in de gebruiksvriendelijkheid. Zo staan niet alle producten erin of staan er soms foutjes in bijvoorbeeld de voedingswaarden en calorieën van producten. Wie weet dat ze hier al mee bezig zijn, maar dat zou de apps denk ik wel goed doen en nog handiger maken in gebruik.

Het laatste wat ik wel eens lastig vindt, is dat het Voedingscentrum erg streng is in het gebruik van zout. Dat snap ik wel, want te veel zout eten is natuurlijk ook helemaal niet gezond. Maar soms maakt het dat een product wat verder wel goed is (bijvoorbeeld tomatenblokjes uit blik) afgekeurd wordt vanwege het zoutgehalte.

Mijn eindoordeel

Hoewel het gebruik van de apps van het Voedingscentrum naar mijn idee nog wat beter kan, ben ik goed te spreken over het eten volgens de Schijf van Vijf. Als je net als ik iemand bent die houdt van lekker (lees: vaak ongezond) eten en graag je voedingspatroon wat wil verbeteren, dan kan ik je zeker aanraden om een tijdje de app(s) van het voedingscentrum te gebruiken om zo meer inzicht te krijgen in je eetpatroon. Ook als je van mening bent dat je al best goed bezig bent met de manier waarop jij eet en drinkt, kan het denk ik best leuk zijn om een tijdje jouw eetgewoonten te registeren om te kijken hoe goed je al bezig bent en of je wellicht toch nog wat goede aanpassingen zou kunnen doen.

Mij heeft het veel inzicht gegeven en geholpen om elke dag meer gezondere keuze’s te maken in mijn eetschema. Ik ben er zeker nog niet en vindt het soms lastig om deze goede nieuwe gewoontes toe te blijven passen in mijn leven, maar het heeft mij zeker geholpen goede stappen te zetten!

Heb jij ervaring met de Schijf van Vijf / het Voedingscentrum?

Apps downloaden

Mijn Eetmeter
App Store / Play Store

Kies Ik Gezond
App Store Play Store

Slim Koken
App Store / Play Store

Geplaats in categorie Food met tags , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *