Menstruatiepraat

Lieve volgers en lieve zussen,

Vandaag wilde ik eens een persoonlijk artikel schrijven over iets waarover ik de afgelopen veel heb nagedacht en waarnaar ik anders ben gaan kijken door de tijd heen. Mijn menstruatie. Waar ik het vroeger als een ramp ervoer, heb ik geleerd om het nu te omarmen. Wil je weten hoe dit komt? Lees dan verder.

Mijn eerste menstruatie:

Toen ik 14 was werd ik voor het eerst ongesteld. Ondanks dat ik wel wist dat het een keer ging gebeuren en meerdere vriendinnen van mij al ongesteld waren, schrok ik er toch best wel van. Het omgaan met maandverband en het inbrengen van een tampon was in het begin echt wel even wennen. Ik ervoer in die tijd best wel een taboe op het onderwerp menstruatie. Thuis werd er niet veel over verteld en gesproken, maar ook op school niet met vriendinnen onderling. Als er over gesproken werd dan was het over de angst om door te lekken op school en welke kleding je het best kon dragen om een doorleksessie zo min mogelijk in het oog te laten springen.

In de tijd die volgde merkte ik dat mijn menstruaties best heftig waren en dat vond ik lastig. Tijdens de eerste heftige dagen gebruikte ik een tampon en een dubbel maandverband. Mijn tampon moest ik elke twee uur vervangen en zelfs dan redde ik het soms niet en lekte ik door mijn maandverband heen. Mijn moeder gaf na een tijdje aan dat we toch maar even naar de huisarts moesten om te kijken of ik aan de pil kon gaan. Dit hebben we gedaan en ik startte met de pil. Dit maakte mijn menstruatie stukken milder gelukkig. Om die reden heb ik de pil geslikt tot ik zwanger wilde worden zo’n twaalf jaar geleden. Ik zag mijn menstruaties zonder pil nog steeds als een last en bleef tussen de zwangerschappen door de (borstvoedings)pil slikken.

Weg met die hormonen:

Na de bevalling van Samuel besloot ik dat ik niet opnieuw weer aan de pil wilde gaan. In die tijd waren er ook steeds meer mensen om mij heen die gestopt waren met de pil en een enorm verschil merkten in hun emoties. Dat maakte dat ik eigenlijk wel een beetje klaar was met die kunstmatige hormonen in mijn lijf en ik wilde wel eens kijken hoe het zou gaan als ik mijn eigen cyclus zou hebben. Inclusief de redelijk heftige menstruaties die daarbij horen.

De conclusie die ik daaruit kon trekken was dat mijn menstruaties niet meer zo hevig zijn als way back toen ik nog heel jong was. De dagen voor mijn menstruatie zijn pittig qua PMS symptomen en de eerste dagen van mijn menstruatie zijn pittig door de menstruatiepijn en het toch wel bovengemiddeld vloeien. Maar het is eigenlijk best te doen. Mijn cyclus is heel regelmatig, waardoor ik precies weet wanneer ik ongesteld word. Ik probeer die dagen (waar kan) wat rustiger aan te doen en wat beter voor mezelf te zorgen. Daarnaast merkte ik dat waar mijn emoties vroeger heel vlak waren tijdens het slikken van de pil, deze emoties nu weer variëren, van intens gelukkig naar onwijs verdrietig. Dat hoort ook eigenlijk wel bij mij en het voelt fijn dat ik dat weer terug heb.

In het voorjaar van 2019 verdiepte ik mij in de menstruatiecup. Ik wilde graag een wat duurzamer en ‘gezonder’ alternatief voor tampons (die ik voor die tijd trouw gebruikte). Ik bekeek filmpjes hierover en las me in en werd eigenlijk direct enthousiast. Ik kocht een cup en ben gaan proberen. Meer hierover lees je in dit artikel dat ik in het najaar van 2019 schreef. Over de cup ben ik nog steeds heel enthousiast en ik gebruik hem met veel plezier.

Daarnaast heb ik de eerste drie dagen van mijn menstruatie nog wel een backup nodig naast de menstruatiecup. Daarom gebruik ik altijd maandverband als extra bescherming als de cup wat doorlekt. Ik besloot dat ik ook hier een duurzamer alternatief wilde proberen. Daarom ben ik overgestapt op wasbaar maandverband. Ik kocht ze hier en heb na een tijdje nog een nieuw pakketje besteld, omdat ik anders niet genoeg heb tijdens één menstruatie. Dit maandverband bevalt nog steeds supergoed en ik ben hier erg blij mee! Na gebruik kunnen ze gewassen worden op 40 graden en ze mogen ook de droger in. Ideaal!

Sinds heel kort heb ik ook menstruatieondergoed gekocht. Gewoon één onderbroek om het eens te proberen. Deze heb ik nu één keer gebruikt en ik moet zeggen dat ik dit ook wel echt ideaal vind hoor. Het zit veel fijner dan maandverband in je onderbroek en zit heerlijk comfortabel. Ik heb nu een exemplaar gekocht bij snuggs, maar zag laatst ook dat wibra menstruatieondergoed verkoopt. Dat wil ik ook graag gaan proberen. Lijkt me leuk om een duur merk met een budget merk te gaan vergelijken.

Je cyclus en de seizoenen:

Afgelopen zomer toen we op vakantie waren met ons gezin kwam ik in een tijdschrift een artikel tegen over de seizoenen tijdens je cyclus. Ik vond dit zo interessant dat ik het boek hierover wilde lezen, want ik wilde meer weten. Ik besloot dus het boek (Maisi Hill: ‘de cyclus strategie’) te kopen en op mijn e-reader te zetten, zodat ik het lekker kon gaan lezen tijdens mijn vakantie. Ik vond dit boek een openbaring en super interessant. Misschien ken je de theorie al wel, maar voor degenen die nu denken: ‘huh, wat?’ even een korte uitleg:

Je cyclus start met je menstruatie. Zodra je menstruatie start beland je in de winter (3 tot 7 dagen). Je oestrogeen en progesteronlevels zijn laag in deze periode. Dit zorg ervoor dat je baarmoederslijmvlies wordt afgebroken (oftewel: je menstrueert). In deze periode voelt je lichaam wat slap aan en je hoofd voelt wat wattig aan. Je kan last hebben van menstruatieklachten zoals buikpijn en hoofdpijn. In deze periode is het goed om wat naar binnen te keren en goed voor jezelf te zorgen.

Na de winter (3 tot 7 dagen) volgt de lente. In de lente worden er onder invloed van hormonen nieuwe eitjes gerijpt. In deze periode neemt de hoeveelheid oestrogeen in je lijf flink toe en voel je je opeens een stuk energieker en creatiever. In de loop van de lente gaat je testosteronlevel ook omhoog, waardoor je meer zin hebt in seks. Ja ook wij vrouwen bezitten testosteron. De toename van de hormonen in de lente is dus het ideale moment om een project op te gaan starten op je werk of voor een romantische datenight met je partner.

Dan komt de zomer (3 tot 4 dagen). Dit is de tijd van de ovulatie. Je oestrogeenlevels gaan door het dak. Dit zorgt ervoor dat je je supergoed voelt. Energiek, vol zelfvertrouwen, een hoog libido en een stralende huid. De ideale periode om leuke dingen te doen, lekker te sporten of te daten.

De herfst die daarop volgt duurt helaas vrij lang (10 tot 14 dagen) en vind ik de minst fijne fase van de cyclus. In het begin van deze fase ben je door de daling van progesteron en oestrogeen over het algemeen rustig en slaap je lekker. Ook in deze periode is het fijn een stapje terug te doen en je wat meer terug te trekken. In de laatste fase van de herfst ga je meer richting je menstruatie en kunnen er premenstruele klachten optreden. Hier heb ik altijd best wel last van een paar dagen voor mijn menstruatie begint: migraine, gestresst gevoel, ongeduldig, emotioneel. Ik kan er bijna de klok op gelijk zetten. Het is bijna weer tijd voor de winter. Een nieuwe menstruatie.

Wat heeft dit alles veranderd voor mij?

Wat ik heb gelezen in het boek ‘de cyclus strategie’ had ik eigenlijk al veel eerder willen lezen of weten. Ik ben zelf nu enorm blij dat ik mijn natuurlijke cyclus kan volgen. Waar ik vroeger altijd een hekel had aan mijn menstruatie, kijk ik er nu niet meer echt tegenop. Het hoort erbij en het gaat ook weer voorbij. Ook heeft het voor mij gezorgd voor een stuk bewustwording. Ik herken de seizoenen in mijn cyclus en kan daardoor ook milder voor mezelf zijn als ik voor mijn menstruatie een stuk chagrijn ben bijvoorbeeld. Waar ik kan (lastig als werkende moeder) pas ik mijn programma aan en doe ik wat rustiger aan tijdens mijn menstruatie en de dagen ervoor. Ik ben blij dat ik een regelmatige cyclus heb en dat ik vrouw mag zijn. Ik vind het fijn dat een maand bestaat uit verschillende seizoenen: een tijd om te shinen en een tijd om tot jezelf te komen. Het heeft gezorgd voor een stukje dankbaarheid.

Ik ben benieuwd hoe jij aankijkt tegen dit onderwerp. Ik vind het namelijk super interessant om meningen van anderen hierover te horen. Voor mij werkt dit nu heel goed, maar voor een ander weer wat anders. En dat vind een mooi gegeven. Laat dus vooral jouw mening achter in de reacties. Via Instagram of facebook @tussen3zussen kan je ook een privébericht sturen als je dat fijner vindt.

Veel liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Personal met tags , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *