E-books vs papieren boek: mijn oordeel

Een tijd lang was ik aan het twijfelen of ik een e-reader zou aanschaffen. Ik hoorde allemaal enthousiaste verhalen (bijvoorbeeld van Hanneke) dat het zo fijn was en praktisch en lekker leest. Aan de andere kant ben ik ook een groot fan van mooie boeken, lekker bladeren en geur opsnuiven van de bladzijden (nog iemand fan van de geur van vers gedrukt boek? 😊). Zet mij in een boekenwinkel neer en ik kan mij uren vermaken door achterflappen te lezen, boeken door te bladeren en pareltjes te zoeken. Een mooi rijtje boeken in mijn boekenkast, daar hou ik ook wel van. Zou een e-reader dan wel iets voor mij zijn?

Na een tijdje proefdraaien met een exemplaar van een vriendin heb ik toch de stap genomen en een eigen e-reader aangeschaft. Benieuwd hoe het bevalt? Lees snel verder!

 

Kobo Aura H20

Laat ik eerst beginnen met welke e-reader ik heb aangeschaft en waarom. Uiteindelijk ben ik na heel wat gesurf op het internet voor de Kobo Aura H20 gegaan. Deze e-reader is als beste getest door de Consumentenbond en niet zonder reden. Kobo schrijft zelf over deze e-reader:

‘Maak kennis met de verbeterde waterdichte Kobo Aura H2O Edition 2. Deze Kobo e-reader is voorzien van ComfortLight Pro schermverlichting, hij heeft een groter geheugen (8GB) en het nieuwe ontwerp zorgt ervoor dat het apparaat handzamer is en slechts 207 gram weegt!’ 

Naast dat deze e-reader een groot geheugen heeft, een goede batterijduur heeft en licht van gewicht is, zijn er nog twee functies die mij aanspraken. De eerste en belangrijkste: deze e-reader is voorzien van schermverlichting, waardoor het ook makkelijk lezen is bij weinig licht (of ’s nachts als je niet kan slapen en wilt lezen, maar je man niet wil wakker maken door het licht aan te zetten bijvoorbeeld 😉). Dit licht past zich automatisch aan aan het lichtniveau in de ruimte en de tijd van de dag. Naar mate de avond vordert wordt het licht in de e-reader steeds minder blauw en steeds warmer. Dit om te voorkomen dat door het blauwe licht de aanmaak van je slaaphormonen geremd worden. Een super handige functie dus!

De tweede functie die ik handig vind aan deze e-reader, is dat hij waterdicht is. Niet gelijk een must wat mij betreft, maar wel handig als je het lekker vindt om in bad te lezen of aan de rand van het zwembad (allebei al wel eens gedaan).

Kobo plus

Toen ik mijn e-reader aanschafte, was dat vlak voordat we bijna 4 weken op vakantie gingen. Het leek mij leuk om een proefabonnement bij Kobo Plus af te sluiten, zodat ik dat in de vakantie mooi kon testen. Kobo Plus is een abonnementservice van Kobo en Bol.com waarbij je voor ongeveer 10 euro in de maand onbeperkt boeken op je e-reader kan zetten om ze te lezen. Ik moet eerlijk zeggen dat ik in het begin even moest zoeken naar leuke boeken binnen Kobo Plus, maar dat lukt mij nu al aardig goed, al zeg ik het zelf. Zowel tijdens mijn vakantie als daarna (ik heb het abonnement door laten lopen) heb ik al flink wat boeken verslonden.

Hoe bevalt het?

Ik heb deze e-reader nu ongeveer twee maanden en het bevalt mij super goed. Ik ben helemaal om. Ik zal niet zeggen dat ik nooit meer gewone boeken zal kopen, want mijn liefde voor een goed boek in mijn handen en boekenkast zal waarschijnlijk nooit verdwijnen. Maar het gemak van een e-reader heeft mij ook echt overtuigd. Ik merk dat ik mijn e-reader er makkelijk bij pak thuis, sneller meeneem buitenshuis en dat ik het gewoon echt ook heerlijk vind lezen. Ik verslind boeken als nooit te voren en ik vind het heerlijk.

Zou jij makkelijk de overstap maken van papieren boeken naar een e-reader?

Geplaats in categorie Vrijetijd met tags , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *