Recepten van ‘vroeger’

Ik weet niet of jullie dat herkennen, maar wij hadden vroeger van die typische gerechten die een beetje bij ons gezin hoorden. Ze waren net wat anders dan een GVA-tje (Groente, Aardappel, Vlees) of pasta. Het leek ons wel leuk om een paar van deze gerechten met jullie te delen! Wie weet zit er wel iets lekkers bij om zelf eens te proberen! Nieuwsgierig? Lees dan snel verder!

Marielle

Vroeger was ik altijd blij als ik op mijn vraag “wat eten we vandaag?” het antwoord “bladerdeegflap” hoorde. Smullen vond ik dat altijd. Maar sinds ik op mijzelf woon heb ik dit eigenlijk nooit meer gegeten, wat natuurlijk jammer is! Het is namelijk lekker en helemaal niet moeilijk te maken. Dus, ik ben snel aan de slag gegaan om een heuze bladerdeegflap in elkaar te flansen. Zou het nog zo lekker zijn als vroeger?

Wat heb je nodig (voor 2 personen)?

  • Twee velletjes bladerdeeg
  • Kaas
  • Ham
  • Oven (ik deed mijn flappen in de airfryer)

Bereiding

Laat de bladerdeegvellen wat ontdooien. Vul de helft van het vel bladerdeeg met ham en kaas. Plak de bladerdeeg in een driehoekvorm dicht. Gebruik wat water om de randjes goed te laten plakken. In de oven op 200 graden 20 minuten bakken en klaar is de bladerdeegflap (in de AirFryer op 180 graden voor 15 minuten). Smullen maar!

Het resultaat

Nu is natuurlijk de ‘ham’vraag (snap je m?;-)) hoe het gesmaakt heeft. Nou, dit was weer old school genieten hoor. Makkelijk recept voor heerlijk smullen. Wij hebben de flap samen met wat broccoli en gekookte aardappels gegeten en het was een lekker maaltje!

 

Hanneke

Waar je mij nog steeds ‘s nachts voor wakker kan maken is griesmeelpap. Dit was toen ik nog thuis woonde echt mijn favoriete toetje en een echte verwennerij. Nog steeds eet ik dit regelmatig samen met Remco na het avondeten. Remco vindt het gelukkig ook heerlijk! Meestal kocht ik zo’n klein pakje van dr. Oetker. Daarmee kan je een half litertje griesmeel maken. Deze heb je in de variant met bitterkoekjes (zo lekker!) of amandel.

Nu heb ik gewoon een groot pak griesmeel staan (deze komt namelijk toch wel op). Ik maakte deze week griesmeelpap met bitterkoekjes. Dit deed ik als volgt:

Ingrediënten (voor 2 á 3 personen)

  • 38 gram griesmeel
  • 0,5l melk
  • zakje vanillesuiker
  • 5 bitterkoekjes (klein gesneden)

Bereiding

  1. Doe de melk in een pan. Zet de pan op hoog vuur en wacht tot de melk kookt. Roer ondertussen even door, zodat de melk niet aankoekt.
  2. Als de melk kookt, zet je het gas laag en gaan de griesmeel en vanillesuiker erbij. Blijf roeren totdat de substantie wat dikker wordt en echt een pap wordt. Dit duurt een paar minuten.
  3. Voeg als laatste de bitterkoekjes toe en roer de pap nog een keer goed door.
  4. Verdeel de pap over twee of drie kommen en klaar is je griesmeelpap.

Nou, dit was echt weer ouderwets lekker. Elke keer als ik griesmeel eet denk ik weer terug aan al die momenten dat ik thuis aan tafel zat te genieten samen met mijn vader (ook een die-hard griesmeel fan).

 

Elize

toetje, makkelijk toetje, recepten, recepten van vroeger, tussen3zussen,

Als ik aan een receptje van vroeger denk, denk ik meteen aan appelmoes in de vla. Dit maakte onze moeder af en toe en dat vond (en vind) ik heerlijk! Het leuke is dat het heel simpel te maken is. Ik ga het je vertellen.

Ingrediënten
Appelmoes, beschuit en kaneel.
toetje, makkelijk toetje, recepten, recepten van vroeger, tussen3zussen,
Bereiding
Doe de appelmoes in een ovenschaal. Strooi daar naar smaak kaneel over en als laatste kruimel je het beschuit over de appelmoes. Dat is het. Ik zei het je: zo simpel als wat. Vervolgens moet de ovenschaal zo’n 10 minuten in een oven die op 200 graden staat.
toetje, makkelijk toetje, recepten, recepten van vroeger, tussen3zussen,Daarna schep je het appelmoes mengsel in de vanillevla en smullen maar. Het zal je verbazen hoe lekker dit is! Een kleine moeite voor iets wat heerlijk smaakt!

We hopen dat jullie dit een smakelijk artikel vonden en dat jullie geïnspireerd zijn. Bij welk gerecht denk jij aan vroeger?

Geplaats in categorie Food met tags , , , ,

2 reacties op “Recepten van ‘vroeger’”

  1. Jannienke schreef:

    Ik lig in in een deuk iedere keer van jullie verhalen, ik zelf vind yoghurt, met bruine suiker en beschuit erg, lekker 1 pak yoghurt een half pak beschuit, en 4 lepels bruine suiker de beschuit moet je grof breken

  2. Desiré schreef:

    Macaroni met kapucijnen, tutti frutti en kaassaus uit de oven was onze feestmaaltijd als er iemand jarig was.
    Ik heb het nog niet gemaakt. Goed idee om binnenkort te eten, was altijd smullen.
    Stoofpeertjes is ook iets van thuis, dat maak ik wel 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *