Tussen 3 ijskoffie’s

Een tijdje gelden deelde wij een aantal artikelen in de serie ‘Tussen3…’. Hoog tijd voor een vervolg, vonden wij. Om het nuttige met het aangename te verenigen zijn we weer op zoek gegaan naar een voedingsartikel waar wij verschillende varianten van konden proeven. Vandaag staan de kant-en-klare ijskoffie’s (die je bijvoorbeeld bij de kiosk of in de supermarkt koopt) op de planning. Geen straf voor ons, want alle drie zijn we liefhebber van ijskoffie (zelfs Marielle, die eigenlijk geen koffie drinkt). Benieuwd welke het beste uit onze test komt? Lees snel verder!

De test

Alle drie proeven we een slokje van de ijskoffie. Daarna delen we onze ongezouten mening met elkaar. Als iedereen de koffie geproefd en beoordeeld heeft delen we ons cijfer dat we de koffie willen geven. Van die cijfers berekenen we het gemiddelde om een algeheel eindcijfer te geven voor de ijskoffie.

Starbucks Vanilla Bean Macchiato (€1,65)

We beginnen met de eerste ijskoffie, die Hanneke mee heeft genomen. Starbucks heeft verschillende kant-en-klare ijskoffies in het assortiment. Hanneke koos de smaak ‘Vanilla Bean Macchiato’, een combinatie van Espresso roast, romige melk en een heerlijke vanille smaak. Dat klinkt goed, eens kijken hoe het smaakt!

Hanneke steekt gelijk haar neus in de ijskoffie om te ruiken aan het drankje. “Het ruikt niet echt ergens naar”, geeft ze aan. Later echter veranderd zij haar mening en noemt ze dat ze het drankje naar karton vindt ruiken. Bij Elize roept de geur van de ijskoffie andere associaties op: “Het ruikt naar sauna!” roept zij. Ze denkt dat het de vanille is (uiteraard een zeer logische beredenering..) Nu hopen dat het drankje zelf niet naar karton of sauna proeft, dat zou jammer zijn.

Marielle vindt de ijskoffie na proeven “wel lekker”, maar ze mist de koffiesmaak (en dat zegt een niet-koffiedrinker). De room/melk maakt de smaak van de ijskoffie een beetje slap, is zij van mening. Elize kan zich hierin ook wel vinden, ze is “geen fan van vanille” en kan deze ijskoffie daardoor iets minder waarderen. Hanneke echter heeft een andere mening. De romigheid van dit drankje vindt ze juist lekker. “Ik hou hier wel van!”, sluit zij haar mening af.

Ons gemiddeld eindoordeel? Een 6,93, niet slecht!

 Douwe Egberts Ice caramel ijskoffie (€1,22)

Op naar de volgende ijskoffie van Douwe Egberts, die Marielle meenam. De goedkoopste uit deze test. Een ijskoffie die belooft een zachte, zoete karamelsmaakt te hebben, bestaand uit 100% Arabica koffie met melk. Dat kan bijna niet misgaan toch?

Ook deze ijskoffie werd uitgebreid aan een geur- en kleurtest onderworpen, voor er een slokje werd gedronken. Deze ijskoffie vonden we alle drie mooi donker van kleur. “Dat ziet er lekker uit!” roept Marielle enthousiast. Hanneke wordt vooral na het ruiken nieuwsgierig. Ze zegt: “als je het ruikt denk je: kom maar op!”. Marielle vindt de ijskoffie een beetje naar Hazelnootgebak ruiken. Nu eens proeven of de smaak net zo lekker is als de geur en kleur doet vermoeden.

Hanneke is erg te spreken over de koffie. “Heel lekker!” is haar oordeel. Elize is is ook enthousiast, maar noemt ook dat het drankje meer naar karamel smaakt dan naar koffie. Alsnog erg lekker, “maar niet gelijk wat ik wil als ik op zoek ben naar ijskóffie”, zegt zij. Marielle vindt deze ijskoffie lekker, maar mist toch een beetje de echte koffie (na-)smaak.

Ons gemiddeld eindcijfer? Een hele nette 7,5!

St­ar­bucks Chil­led clas­sic skin­ny lat­te Lactose Free (€1,74)

Last, but not least de ijskoffie die Elize meenam. Een chilled coffee drink die wordt gemaakt met lactose-vrije melk en geen toegevoegde suiker. Geïnspireerd op de originele Starbucks Latte beloofd het een heerlijk, romige koffiesmaak te hebben, maar dan wel met minder calorieën. Wij zijn benieuwd!

We starten weer met een geurtest. Hanneke vindt deze ijskoffie zoet ruiken. Elize vindt deze ijskoffie “beter ruiken dan de eerste ijskoffie van Starbucks”.
Tijd om te proeven. “Dit is echt koffie!” roept Hanneke uit. Elize bejubelt de lekkere koffie-nasmaak in haar keel. “Heel lekker. Dit is een hoe een ijskoffie-to-go bedoelt is!”, vindt zij. Ook Marielle is enthousiast. “Ik had het vooraf niet verwacht, maar deze ijskoffie vind ik de lekkerste”. Hanneke trekt de conclusie “We hebben een winnaar”. En dat voor een ijskoffie die lactosevrij is en laag(er) in suiker. Deze ijskoffie heeft de helft aan calorieën dan de andere ijskoffies uit onze test, maar vinden wij alle drie de lekkerste!

Ons gemiddeld eindcijfer: Een 8,93. Wauw, dat is nog eens een mooi eindoordeel!

Conclusie:

Eigenlijk zijn we over alle drie de ijskoffies wel de spreken. Zoveel kan er ook niet misgaan met een ijskoffie, natuurlijk. Maar zoals je kon lezen hebben wij een duidelijke favoriet. Een ultieme winnaar waar wij het alle drie over eens zijn: de Skinny Latte van Starbucks. Duidelijk een blijvertje voor ons!

Welk van bovenstaande ijskoffies spreekt jou het meeste aan? Of ken je misschien nog een andere variant die je ons aan kan raden?

Geplaats in categorie Food met tags , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *