Een waardevol compliment geven – mijn tips!

Heb je wel eens een compliment gehad die je altijd is bijgebleven? Grote kans dat dit niet een compliment is als “wat zit je haar goed” of “dat heb je goed gedaan”, hoe leuk zulke complimenten ook zijn. Voor mij zijn complimenten die me echt raken, complimenten die verder gaan dan dat. Complimenten die gaan over een persoonlijkheidskenmerk, iets wat belangrijk is voor een ander of een lastige situatie waar je goed doorheen bent gekomen.

Ik weet bijvoorbeeld nog heel goed dat er een volwassen vrouw was waar ik als tiener graag mee praatte. Op een dag gaf ze mij een mooi compliment. Ze vertelde mij dat ze het altijd fijn vond hoe ik naar haar luisterde, omdat ik luisterde zonder gelijk een oordeel te geven. Voor mij is dat een compliment wat ik nog steeds met mij meedraag. Ik probeer het nog steeds te handhaven: luisteren zonder oordeel.

Een compliment laat je opbloeien

Complimenten krijgen is heerlijk toch? Ik ken weinig mensen die daar niet blij van worden. Oké, een overkill aan complimenten doet een mens misschien niet goed, maar zo nu en dan een hart onder de riem is voor iedereen fijn. Laatst zat ik daaraan te denken en vroeg ik me af waarom ik dat eigenlijk niet vaker doe; iemand een compliment geven. Als ik dat zelf fijn vind, waarom zou ik er dan een ander ook niet wat vaker blij mee maken?

Wat houdt me tegen?

Het is niet dat ik nooit een complimentje geef aan anderen. Juist niet denk ik, want ik vind dat eigenlijk juist leuk om te doen. Als iemand leuke nieuwe kleren aanheeft, of zich een vlot nieuw kapsel heeft aangemeten, dan zeg ik daar vaak wel iets positiefs over. Maar zo’n overstijgend compliment, echt delen wat ik aan iemand bewonder, dat vind ik nog lastiger. Soms speelt jaloezie misschien een rol (ik voel mij geïntimideerd door het talent van een ander, dat maakt me onzeker en maakt dat ik er niets van zeg), soms ben ik bang om slijmerig over te komen en vaak… vaak vergeet ik het ook gewoon.

Tijd voor verandering!

Laatst las ik in een boek een stukje over hoe je een goed compliment kan geven. Ik dacht eerst “ja dat weet ik toch wel, dat kan je toch niet misdoen”, maar het kan altijd beter. Ik probeerde het een keer uit en merkte dat het echt verschil maakt hoe je dingen zegt. Bijv. na een presentatie kan je tegen de spreker zeggen ‘goed verhaal, zeg!’ of je zegt ‘Wat leuk zeg, hoe je die inleiding hebt bedacht, het trok gelijk mijn aandacht’.

Vandaar dat ik een aantal tips heb opgesteld aan de hand van alle informatie die ik over het geven van een compliment gevonden heb:

 

  1. Wees oprecht

Een beetje een open deur misschien, maar kies iets wat je echt meent. Als een compliment niet helemaal oprecht overkomt, heb je het gevaar dat iemand denkt dat je alleen maar wilt slijmen of niet de goede motieven lijkt te hebben. Bedenk iets wat je echt vind en spreek vanuit de hart. Dan kan het haast niet misgaan!

 

  1. Neem de tijd

Neem de tijd om je compliment te delen. Doe dit het liefste een-op-een. Kijk de ander aan en neem de ruimte om te vertellen wat je zo bijzonder aan de ander vindt, zo knap vindt wat de ander doet, of iets anders moois wat je wilt delen. Mocht je het compliment niet gelijk kunnen geven, kom er dan later op terug. Kijk de ander aan en breng je compliment met een glimlach.

 

  1. Benoem het concrete gedrag wat je ziet

In plaats van dat je zegt “jij bent altijd zo vriendelijk naar anderen” kies je concreet gedrag waar je iets over wilt zeggen. Bijv. “Ik vind het leuk om te zien dat jij net zo snel zag dat die meneer wel wat hulp kon gebruiken, jij hebt daar echt oog voor”.

 

  1. Benoem ook het resultaat of de invloed die dat gedrag heeft

Het mooie gedrag dat je bij een ander ziet, vind jij vast niet zomaar mooi. Het heeft een effect gehad op jou of op anderen. Benoem dit ook. Bijvoorbeeld: “Ik vind het zo fijn dat ik ook vandaag weer even met jou kan praten. Door met jou te praten voel ik me vaak gelijk iets beter. Het helpt mij door deze moeilijke tijd heen”.

 

  1. Benoem wat je wel ziet en niet wat er ontbreekt.

Zeg liever: “wat goed dat je zo rustig bleef bij al die beschuldigingen, dit zorgde ervoor dat jullie tot een goede oplossing konden komen” in plaats van “wat knap dat je niet boos werd”.

 

Wie zou jij een compliment willen geven?

 

 

Geplaats in categorie Personal met tags , , , ,

Eén reactie op “Een waardevol compliment geven – mijn tips!”

  1. Jannienke schreef:

    wat een super leuke blog heb jij , geschreven , Marielle , ik ga proberen deze tips te gaan gebruiken in de praktijk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *