30 jaar: de levenslessen die ik tot nu toe leerde (deel 1)

Ja, het is zover. Onlangs heb ik de big 3-0 bereikt, ik ben officieel 30 jaar. De leeftijd van 30 jaar voelt toch wel als een mijlpaal. Ik hoor dat ook veel van mensen om mij heen. 30 jaar is toch de leeftijd dat veel mensen het gevoel hebben dat alles op orde moet zijn. Dat je getrouwd moet zijn, een vaste baan moet hebben, een koopwoning en een gezinnetje. Mij is dat niet allemaal gelukt, maar wat maakt dat uit? Als je maar gelukkig en gezond bent, dan heb je meer dan genoeg.

Zo’n verjaardag is een moment om na te denken over de afgelopen jaren. In mijn leven en ook nog in de afgelopen jaren heb ik veel meegemaakt. Goede en minder goede momenten gekend. Door deze periodes heb ik veel kunnen leren. Lessen voor het leven misschien wel, die ik waar het kan probeer na te leven. Het leek mij leuk om 30 van deze ‘levenslessen’ van mijzelf met jullie te delen. Vandaag de eerste 15, later volgen de volgende 15.

“Niet alles hoeft perfect, goed is ook goed”

Dit is nogal een dingetje van mij, dingen perfect willen doen. Ik ben iemand die het altijd al lastig heeft gevonden om keuze’s te maken. Wat is dan de perfecte optie? Kan het niet nog mooier/leuker/beter? En dat antwoord is: ja. Het kan altijd mooier en beter. Maar is dat altijd nodig? Nee. Goed is ook goed. Goed is soms zelfs beter dan perfect, omdat je daarmee kan gaan accepteren als iets net niet gaat zoals je wilde. Geen probleem, het was daardoor niet meer perfect, maar goed was het zeker wel.

“Geld maakt niet gelukkig”

Ik heb een periode meegemaakt dat ik niet zo ruim bij kas zat. En dat gaf onrust en spanning, dat was niet fijn. Maar het heeft mij ook geleerd dat geluk niet in geld zit. Het zit in de mensen die je om je heen hebt, je gezondheid, de liefde. Wanneer je genoeg geld hebt om rond te kunnen komen, is dat eigenlijk al genoeg. Al die extra spullen, tripjes en reizen kunnen je leven verrijken, maar zijn niet de kern van waar geluk om draait.

“Tijden van schaarste in je leven zorgen op een later moment voor extra dankbaarheid”

Dit punt gaat eigenlijk door op het vorige punt. Ik heb tijden meegemaakt in mijn leven dat ik een bepaalde schaarste had op een gebied. Een voorbeeld is een tijd krap bij kas zitten, een nare periode in de liefde meemaken of een tijd werkloos zijn. Die periodes zijn oprecht heel naar, verschrikkelijk soms zelfs. Maar als ik voor mijzelf terugkijk naar al die periodes geloof ik heel erg dat die er ook toe doen. Ze leerde mij dankbaarheid en extra waarderen wat ik heb. Zo ben ik bijvoorbeeld heel dankbaar voor mijn fijne baan, omdat ik ook weet hoe het is als je zonder zit.

Als je de ware tegenkomt, dan voel je dat echt”

Vroeger werd mij wel eens verteld dat je het weet en voelt als je de ware vindt. Ik geloofde daar nooit echt in, tot het mij overkwam. Ja, als je jouw ware vindt, dan weet je dat en voel je dat. Dan zijn er geen twijfels meer en wil je het liefste altijd bij diegene zijn. Liefde moet niet al te moeilijk zijn in het begin, het mag makkelijk zijn en voelen alsof je thuiskomt bij iemand. Als je dat voelt dan weet je, deze persoon laat ik niet meer gaan.

“Geef ruimte aan je gevoelens”

Dit heeft mij ook een tijd gekost om dit te leren. Soms als ik boos ben om iets of verdrietig, dan kan ik dat gaan bagatelliseren. “Het is toch niet zo erg” of “Waarom blijf je nou zo lang boos?” Maar door dat te doen, blijft het gevoel alleen maar langer hangen, merkte ik. Door voor mijzelf aandacht te schenken aan mijn pijn en verdriet en de tijd te nemen om de onderliggende oorzaak te vinden, doe ik meer recht aan mezelf en merk ik dat ik me veel sneller beter voel. Als ik al niet goed voor mijn gevoelens zorg, wie kan dat dan wel doen?

“Vergeven doe je ook een beetje voor jezelf”

Iemand vergeven die je iets naars heeft aangedaan voelt vaak niet goed. Het was fout wat diegene deed en dat loslaten is een kunst. Maar als dat lukt dan merk je dat degene die daar vooral baat bij heeft, jijzelf bent. Wrok en boosheid zit geluk en heling in de weg. Neem de tijd om iemand te vergeven.

“Familie en vrienden geven je leven kleur”

Fijne mensen om je heen geven je leven zoveel vreugde. Investeer in anderen, want zo investeer je in jezelf.

“Neem tijd om goed voor jezelf te zorgen”

Soms kan het egoistisch voelen om tijd vrij te maken voor jezelf. Een afspraak af te zeggen om in bad te gaan. Even niets te doen, terwijl er ook nog zoveel nuttigs te doen is. Maar als je niet goed voor jezelf zorgt en alleen aan anderen denkt, dan breekt dat op. Dan kan je niet de meest ontspannen versie van jezelf zijn en kan je ook niet op een goede manier anderen dienen.

Iedereen heeft zijn eigen worstelingen”

Soms kan het voelen alsof jij de enige bent die met bepaalde dingen zit. Maar iedereen heeft gevoelige plekken, dingen die ze lastig vinden of traumatische herinneringen. Wees lief voor je eigen stuggles en begrijp ook dat anderen soms reageren vanuit hun eigen worstelingen en wees daarom geduldig met andermans worstelingen.

“Bewegen maakt je hoofd leeg”

Wandelen kan zo fijn zijn voor mij. Het zorgt dat alle stress en zorgen uit mijn hoofd verdwijnen. Heerlijk. Soms kan ik er tegenop zien om na het werk nog een stuk te gaan lopen of lekker een stuk te fietsen, maar achteraf ben ik altijd blij als ik het gedaan heb.

“Het is oké om soms aan jezelf te denken”

Nee, het is niet egoïstisch om soms voor jezelf te kiezen. Als het goed met jou gaat kan je er ook meer voor anderen zijn.

“Kwetsbaarheid is juist sterk in plaats van zwak”

Hoewel ik dit nog steeds vaak lastig vindt, weet ik dat dit zo waar is. Door kwetsbaarheid gebeuren er zoveel mooie dingen. Ik heb de mooiste gesprekken gehad, toen ik mij kwetsbaar voelde en dit deelde. Prachtig over dit onderwerp vind ik de boeken en filmpjes van Brené Brown (echt: als je haar niet kent, zoek haar op!). In deze maatschappij moet alles maar lukken, moet je alles op orde hebben, moet je sterk en vrolijk zijn. Maar dat lukt gewoon vaak niet. Juist door dat toe te geven, ontstaat er zoveel moois. Durven anderen ook toe te geven dat het leven soms zwaar is.

“Soms matchen bepaalde personen niet”

Sommige mensen hebben zo’n verschillend karakter, dat ze niet goed bij elkaar matchen. Het gevaar wat je dan loopt is om te zeggen dat de andere persoon minder is, raar, moeilijk, anders. Maar vaak is dat helemaal niet zo. Soms ben je allebei een mooi en leuk persoon met eigen kwaliteiten en valkuilen maar kom je in combinatie met elkaar niet goed tot je recht. En dat is helemaal niet erg, ergens anders is er vast wel een match.

“Aan jezelf werken is de investering waard”

Dit is zo’n belangrijke waarheid voor mij. Investeer in jezelf door aan jezelf te werken. Zoek hulp bij een coach of psycholoog als je tegen bepaalde dingen aan blijft lopen. Daar wordt je nooit slechter van. Zelf heb ik dit ook gedaan en uitgebreid ook. Als ik ergens dankbaar voor ben, is dat ik dat heb kunnen doen. Met iemand praten over waar je tegenaan loopt maakt je altijd sterker. Hoewel het soms als falen lijkt te klinken als je therapie nodig hebt, vind ik het juist altijd een teken van sterkte als mensen dit proces aan durven te gaan.

Nee zeggen is altijd een optie”

Vooral als tiener vond ik dit zo lastig. Wat zouden anderen ervan vinden als ik nee zeg? Stel ik anderen niet teleur? Maar waar het uiteindelijk om gaat is dat je jouw eigen talenten en energie inzet voor dingen die bij jou passen. Zo kan je jouw kracht en liefde delen met anderen. Andere dingen doen, omdat je het gevoel hebt dat het moet, kunnen soms goed zijn om te doen, maar wanneer dit te veel wordt, dan verlies je alleen maar je eigen kracht. Je mag bewust kiezen hoe jij jouw talenten wilt inzetten en op welke manier.

Welke levensles spreekt jou het meeste aan?

Geplaats in categorie Personal met tags ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *