Ervaringen met ‘The Marriage Course’:

Hé lieve zussen en lieve volgers,

Vandaag wil ik jullie graag wat vertellen over de marriage course. Dit omdat ik hem, samen met Remco, recent gevolgd heb en super enthousiast ben! Mocht je niet weten wat deze cursus inhoudt; op de site van de Marriage Course is veel informatie te vinden. Neem daar dus vooral eens een kijkje als je meer wilt weten. De cursus wordt door het hele land gegeven, dus ook vast bij jou in de buurt. In de maanden februari tot half april volgden Remco en ik de marriage course. Ook mijn man Remco vertelt over zijn ervaringen. Wil je weten wat deze cursus inhoudt en vooral hoe wij het hebben ervaren? We gaan je er alles over vertellen in dit artikel. Terwijl we de marriage course volgden, kregen we een aanbod van een lieve en goede fotografe (Mirjam Broekhof) om een loveshoot te doen. Deze shoot is onze reminder aan de marriage course en een aantal van de foto’s deel ik in dit artikel 🙂

Een jaar eerder werd de marriage course ook al aangeboden. Remco en ik wilden eigenlijk toen al graag meedoen. Maar het kwam toen net zo uit dat een aantal avonden zouden plaatsvinden rondom mijn uitgerekende datum. Niet handig dus. Dit jaar werd de cursus weer gegeven en aarzelden wij geen moment om mee te doen. We zijn meteen oppas gaan regelen voor de acht avonden en hebben ons opgegeven. Op de marriage course is iedereen welkom. De cursus is niet alleen voor getrouwde stellen. Ook als je samenwoont met je partner ben je van harte welkom. De achtergrond van de cursus is christelijk, maar ook als je niet gelovig bent zal de cursus je aanspreken. Er zijn stellen die samen in een dip zitten of het als laatste reddingspoging gebruiken voor hun huwelijk, maar er zijn ook stellen die heel gelukkig getrouwd zijn en toch veel leren op de cursus.

Wij volgden de cursus op vrijdagavond. Dit vond ik heel fijn. Ik ontspande echt door even samen met Remco te zijn, samen te praten, te eten en een wijntje te drinken. Zo rolden we beiden heerlijk ontspannen het weekend in.
De avonden waren allemaal ongeveer op eenzelfde manier ingedeeld. Om 19:00 begon de avond met eten. Tijdens de cursus zit je als stel samen aan een tafeltje. De tafels waren heel gezellig gedekt en de ruimte was mooi aangekleed. De sfeer was gezellig en rustgevend. Onze cursusleiders zijn hele lieve mensen. Ik voelde me elke avond weer ontzettend welkom! Je volgt de cursus tegelijk met andere stellen, maar doet het eigenlijk samen met alleen je partner. Dit vond ik wel fijn. Het eerste uur zit je dan lekker te eten en vervolgens krijg je nog een lekker toetje. Vanaf 20:00 wordt er afwisselend wat verteld door de cursusleiders. Tussendoor worden filmpjes vertoond waarin stellen die de marriage course eerder hebben gevolgd vertellen over hun eigen ervaringen met het onderwerp. Ook is er ruim de tijd om samen met je partner te praten aan de hand van opdrachten. Het is een heel afwisselend programma, waardoor ik altijd geboeid bleef. Om 22:00 waren de avonden afgelopen en losten we thuis de oppas weer af.

Remco en ik wilden graag meedoen om gewoon weer even naar de basis te gaan en te kijken hoe het ervoor staat tussen ons. We zitten nu midden in de drukte van een gezin met een (toen nog) baby en daarnaast twee kinderen. Er is weinig tijd geweest voor ons samen en veel drukte. Juist in deze drukte leek het ons goed om acht avonden samen te hebben en te investeren in ons huwelijk en te leren om elkaar ook te kunnen vinden in alle drukte en hectiek van een jong gezin. Tijdens de cursus bleek eigenlijk dat het best goed zat tussen ons en we konden ook wat dingen meenemen om mee aan de slag te gaan. Een aantal dingen die wij geleerd hebben tijdens deze cursus zullen we hieronder toelichten.

Hanneke: Ik vond het prettig om acht avonden samen met Remco te werken aan ons huwelijk. De eerste avond ging het over tijd maken en inplannen om te werken aan je huwelijk. Huwelijkstijd wordt dat genoemd. Eén avond per week plan je voor jou en je echtgenoot samen. Dit doen wij nu trouw elke week. We verassen elkaar met iets wat de ander leuk vind. Op die avonden kijken we geen Netflix en hangen we niet uitgeteld op de bank, maar zijn we echt samen en praten we met elkaar. We regelen dan vaak een hapje en een drankje en soms ook een activiteit (puzzelen, borduren, …) Dit is iets wat wij er echt in willen houden en wat zo waardevol is. Ook leerde ik dat Remco en ik van nature praters zijn in onze relatie. Wij zullen niet snel écht langs elkaar heen gaan leven. Op romantisch gebied misschien wel, maar praten doen we eigenlijk in alle omstandigheden wel. Ook leerden we wat de ander nodig heeft om zich echt geliefd te voelen. Ik heb het bijvoorbeeld nodig dat Remco lieve en bijzondere dingen over mij zegt. Niet alleen maar: ik hou van jou, maar net een stapje verder. Meer vanuit het hart en origineel. Remco probeert hier nu aan te werken. Remco zoekt ook naar mijn positieve woorden om zich geliefd te kunnen voelen. Ik probeer nu dus meer mijn waardering naar hem uit te spreken, echt naar hem te luisteren (ook als hij saaie dingen vertelt over zijn werk) en hem te bemoedigen in wat hij doet. Het zijn de kleine dingen die een groot verschil kunnen maken in je relatie. Dat heb ik wel ontdekt. De Marriage Course is daarom voor mij wel heel belangrijk geweest!

Remco: Hanneke en ik zijn een geweldig stel. Dit ligt voornamelijk aan Hanneke hoor :). Het klinkt misschien wat arrogant, maar zo bedoel ik het niet. Ik ben gewoon trots. De marriage course voelde voor mij als het leggen van een meetlat. Hoe gaat het nu met ons? Ik merkte door de avonden heen dat veel dingen die een bres in een huwelijk kunnen slaan, ook bij Hanneke en mij hebben plaatsgevonden. Op de een of andere manier hebben deze dingen er bij ons toe geleid dat we juist nog meer in elkaar zijn gegroeid. Zo hebben we elkaar écht moeten leren kennen juist in onze verschillen, met onze beperkingen en de littekens die we hebben opgelopen. We hebben te maken gehad met verdriet en moeilijkheden die ons soms echt hebben overweldigd. We hebben ook de kracht van vergeving ervaren. Maar we hebben ook zoveel plezier gehad samen. De marriage course bevestigde voor mij dat we dankbaar mogen zijn voor elkaar en voor ons huwelijk. Voor mij was de marriage course daarom geen keerpunt of laatste strohalm ofzo. Voor mij was het meer een bevestiging en een kans om te leren waar we nog meer ons huwelijk kunnen verrijken. Het gekke is dat je ook in een huwelijk in een soort van sleur kan belanden. Hanneke noemde al de huwelijkstijd. Dit helpt echt om bewust bij elkaar te zijn. Ja zelfs als je gaat borduren ;).

Hoe lang ben jij al samen met je partner? Denk jij dat een marriage course wat voor jullie zou kunnen zijn? Wat vind je het meest leuke aan je partner? Waarom ben je verliefd op hem/haar geworden?

Heel veel liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Geen categorie, Personal, Vrijetijd met tags , , , , , , ,

Eén reactie op “Ervaringen met ‘The Marriage Course’:”

  1. Fokkelien schreef:

    Wauw! ❤️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *