Mijn ervaringen met de menstruatiecup

Lieve zusjes en lieve volgers,

Om mij heen hoorde ik steeds meer mensen over de menstruatiecup praten. Het viel mij op dat niemand kritisch was en iedereen juist enthousiast. In april 2019 stopte ik met borstvoeding geven en in mei werd ik (sinds mijn zwangerschap) voor het eerst weer ongesteld. Ik besloot toen al gauw om zo’n cup aan te schaffen en koos voor het gemak even het bekendste merk: ´de Divacup´. Ik koos voor de cup voor vrouwen die al bevallen zijn. Inmiddels ben ik een viertal menstruaties verder en heb ik de cup uitgebreid kunnen testen. Ik vertel jullie in dit artikel over mijn ervaringen (misschien soms een beetje ‘too much information’, maar ik wil wel het eerlijke verhaal vertellen. Ook vertel ik je of ik de menstruatiecup wil blijven gebruiken of niet.

Ik bestelde de cup ruim voordat ik weer ongesteld zou worden. Ik wilde het inbrengen namelijk eerst even oefenen, voordat ik echt ongesteld zou worden. Eerst steriliseerde ik mijn cup met een speciale sterilisator die ik erbij had gekocht. Ook na de menstruatie gebruik ik deze sterilisator weer om mijn cup echt goed te reinigen. Ik had me goed ingelezen van tevoren. Op internet zijn veel helpende sites met goede tips (google is je beste vriend). Ik heb veel gehad aan al deze informatie. Hierdoor wist ik bijvoorbeeld op welke manieren ik de cup in kon brengen. Het inbrengen ging verrassend makkelijk. Dat moet goedkomen!

Bij de eerste menstruatie die volgde ging het eigenlijk prima. Het inbrengen ging goed en het eruit halen ook. Het legen ging soepeltjes. Ik zag best op tegen deze dingen, maar dit leek echt mee te vallen. Wel merkte ik dat de cup wat naar beneden zakte gedurende de dag en dan zit hij vervelend. Dit zou kunnen komen door te slappe bekkenbodemspieren, las ik op het internet. Grrr, had ik nou maar wat meer mijn best gedaan om die krengen te trainen na de bevalling! Verder had ik last van het tuutje onderaan. Ik besloot deze eraf te knippen. Daarna heb ik de cup weer ingebracht en toen merkte ik dat ik lekte. Hoe kan dat?! Uiteindelijk ontdekte ik dat ik het tuutje te kort had afgeknipt en dat er een gaatje in de cup zat. Shit! Goede actie, Han! Die cup kan ik dus weggooien. 30 euro in de prullenbak.

De tweede menstruatie begon ik weer vol goede moed en kocht ik een nieuwe cup: ´De Organicup’. Een Scandinavisch merk dat ook verkocht wordt bij Kruidvat en Etos. Ideaal! Toevallig gingen we die maand op vakantie en werd ik daar (op de camping) ongesteld. Dat werd dus verwisselen in het toiletgebouw. Niet heel relaxt, maar het ging eigenlijk best wel goed. Ook deze cup zakte wat naar beneden (op dagen dat ik heftig menstrueerde). Dat vind ik wel vervelend. De laatste lichte dagen van de menstruatie merkte ik dat de cup juist meer omhoog kroop, waardoor ik moeite had om hem eruit te krijgen. Al gauw merkte ik dat het dan hielp als ik één been op de rand van de WC-bril zette. Ik merkte deze vakantie dat ik al vertrouwd begon te raken met de cup en al een beetje aan het leren was op welke dagen ik wat vaker moet verschonen. Ik ben de eerste drie dagen (en vooral de tweede dag) heel heftig ongesteld. De eerste dag red ik het met één keer verschonen. Dan verschoon ik vroeg in de avond en nog even voor het slapen gaan. Dan kan ik de nacht weer doorkomen. De tweede dag verschoon ik halverwege de dag nog een keer extra en weer voor het slapengaan en alle andere dagen kan ik de cup twaalf uur achtereen inlaten.

Nu ben ik weer twee menstruaties verder en gebruik ik de cup nog steeds met liefde. Ik vind het een geweldige uitvinding, vooral vanwege zijn duurzaamheid. Hoeveel maandverband en tampons scheelt het wel niet in de afvalbak?! Daarnaast vind ik het erg fijn dat de cup niet absorbeert (wat een tampon wel doet) en het natuurlijke milieu in mijn vagina er niet onder lijdt. En natuurlijk is het heel chill dat ik maar zo weinig hoef te verschonen. Met maandverband of tampons moest dat toch echt een stuk vaker!

Persoonlijk vind ik wel dat een menstruatiecup veel meer zoeken en wennen voor mij was dan bijvoorbeeld tampons of maandverband, maar daar moest ik gewoon even doorheen. Ik vond het best wel zoeken en proberen. Maar het gaat steeds makkelijker en steeds meer op de automatische piloot. Ik merk wel dat ik op de eerste dagen vaak nog wel wat hele kleine beetjes bloed lek, ondanks dat ik de cup draag. Ik weet niet goed hoe dit kan, maar misschien heeft het te maken met het feit dat ik zo heftig menstrueer. De nacht van de eerste naar de tweede dag houdt de menstruatiecup het elke keer niet. Ik vloei dan teveel en hij raakt overvol, wat ervoor zorgt dat ik flink doorlek. Daarom draag ik de eerste drie dagen wel een maandverbandje of inlegkruisje. De laatste dagen is dat niet meer nodig gelukkig. Ondanks de kleine minnetjes, ben ik erg tevreden en blij met mijn cup! Ik kan het iedereen aanraden!

En jij? Gebruik jij al een menstruatiecup? Zo ja, herken je je in mijn verhaal? En zo nee, zou je een menstruatiecup willen gebruiken?

Liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Geen categorie, Personal met tags , , , , ,

2 reacties op “Mijn ervaringen met de menstruatiecup”

  1. jannienke schreef:

    gebruk hem niet en nodigt mij ook niet uit om het te proberen , je kunt ook maandverband kopen wat uitwasbaar is

  2. Jenny schreef:

    Ik gebruik het ook sinds mei. Voel het, net als jij, wel zitten. Daarom gebruik ik het het liefst s nachts.
    Vind het ook ideaal dat je niet zoveel afval hebt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *