Hoe wij Sinterklaas vieren en shirts om op te krijten

Lieve volgers en lieve zussen,

Sinterklaas is vorige week weer aangekomen in Nederland en vanaf die dag begint ‘de gekte’ weer. In dit artikel neem ik jullie mee naar afgelopen weekend, waarin we weer veel Sinterklaas gerelateerde bezigheden hadden. Ik ben gek op het Sinterklaasfeest en vind het nu zo bijzonder om zelf kinderen te hebben die volop opgaan in de Sinterklaasvreugde. Kijken jullie mee naar ons afgelopen weekend?!

Bij ons thuis geloven alle kinderen nog in Sinterklaas. Julia zit nu in groep 4, dus ik schat in dat dit het laatste jaar is dat zij nog gelooft. Dus we zullen het haar een keer moeten vertellen….slik. Dit vind ik nog best een dingetje. Samuel is nu 1,5 jaar en ervaart het allemaal nog niet zo bewust. Hij doet wel met alles mee. Erg leuk!

TV en intocht:

Een week voor de intocht begint het Sinterklaasjournaal op TV. Dit programma kijken wij elke doordeweekse dag na het eten en het wordt ook regelmatig op school bekeken bij Julia en Ezra in de klas. Ik vind het heel leuk om te kijken, ook vanwege de volwassen grapjes en woordgrapjes. De kinderen vinden het ook erg leuk en soms ook wel een beetje spannend. We kijken ook altijd naar de intocht op televisie. Dat was dit jaar ook weer heerlijk om te zien! Julia en Ezra waren helemaal geconcentreerd en hadden geen oog meer voor hun omgeving. Afgelopen zondag kwam Sinterklaas in Culemborg aan. Samuel moest precies rond die tijd slapen, dus ik ben met Julia, Ezra en mijn moeder in de stad gaan lunchen en daarna bij de intocht gaan kijken. Dit doen we elk jaar en is ontzettend leuk! Remco, Elize, Daniel en baby Emma gingen ook gezellig mee! Mijn vader paste even op de slapende Samuel, waardoor Remco ook even kon komen. Super leuk! Daarna hebben we nog warme chocomelk gedronken bij ons favoriete koffietentje en toen nog even het marktplein op. Daar liepen alle pieten rond en ook Sinterklaas nam de tijd voor alle kinderen. Zowel Julia als Ezra hebben hem een hand gegeven en even gekletst. Mijn vader en Samuel kwamen na Samuels slaapje ook richting de stad, dus Samuel heeft ook nog even kunnen rondlopen op het marktplein.

Schoentje zetten:

Wij hebben de afspraak dat we op woensdagavond en zaterdagavond ons schoentje mogen zetten. Het schoen zetten vinden Julia en Ezra geweldig. We mogen allemaal een liedje uitkiezen om te zingen en dan zingen we deze vijf liedjes samen. Op zondag vinden de kinderen (en Remco en ik ook: #treatyourselve) een cadeautje in onze schoen en op donderdag iets lekkers. Vaak bedenken we ook nog wat geks, maken we een beetje rommel of leggen we pepernoten in vormen van letters neer. Op de ochtenden dat de schoentjes gevuld zijn, zijn Julia en Ezra over het algemeen heel vroeg wakker en staan zij te trappelen om naar beneden te gaan. Laaiend enthousiast zijn ze als hun schoentje weer goed gevuld is.

Verkleden en pepernoten bakken:

We hebben veel verkleedkleren liggen. De kinderen verkleden zich dus regelmatig als Sint en Piet. Ook hebben we schmink liggen om het feest compleet te maken. Dit mag natuurlijk niet elke dag, maar wel in het weekend of als er iets in de Sinterklaassferen te doen is doordeweeks. Ook bakken we elk jaar minstens één keer pepernoten. We maakten ze dit weekend in hele mooie vormen.

Tussen het verkleden door kregen we ook nog een pakketje binnen van @chalkies. Zij stuurden ons twee shirts op: één voor Julia en één voor Ezra. We hebben deze van Chalkies gekregen om zo te kunnen proberen wat we ervan vinden. De shirts zien er super leuk uit! Top dat ze de shirts in Sinterklaasthema hebben. We kunnen ze heel leuk combineren met de Sint en Piet kostuums die we al hebben. Ik zag wel dat de shirts in Bangladesh worden gemaakt. Ik hoop onder goede omstandigheden. Dit kon ik niet terugvinden op de website, helaas. Julia en Ezra reageren meteen erg enthousiast. Kleuren op je shirt, dat doe je ook niet elke dag. Ze zijn allebei heerlijk even zoet geweest met het kleuren. Dit vonden ze best lastig aangezien het shirt verschuift en krijtjes niet heel makkelijk kleuren. Maar het lukte wel en ze waren erg trots op het resultaat. Ik vind het heel fijn dat het weinig rotzooi geeft en toch een leuk resultaat. ‘s Avonds kan het shirt gewoon in de was en kunnen ze weer opnieuw kleuren als het shirt uit de was is. Ik vind de sweaters ook erg leuk. Misschien dat ik die ook nog een keer aanschaf voor ze. Wie weet is het ook leuk voor jouw kinderen of kinderen die je kent. Op Facebook zijn regelmatig kortingsacties te vinden. Wij hebben ook een kortingscode voor jullie: met de code zussen10 krijg je 10% korting op jouw bestelling bij www.chalkies.nl.

Pakjesavond:

Pakjesavond vieren wij dit jaar vroeg, namelijk 30 november al. Dit omdat we het met de hele familie vieren en Marielle heel hoogzwanger is op dat moment. Hopelijk kunnen zij meedoen met het pakjesfeest. Ieder stel koopt cadeautjes voor elkaar voor 25 euro en cadeautjes voor je eigen kinderen. Daarnaast kopen we ook allemaal iets voor de kinderen van een ander. Normaal gesproken doen we in de avond nog surprises met de volwassenen, maar gezien de situatie met pasgeboren baby en baby op komst hebben we dat dit jaar overgeslagen.

Shoppen:

Ik ben een keer naar de action geweest en twee keer op vrijdagochtend naar de stad met Samuel. Ik regelde de schoencadeautjes en het lekkers voor in de schoen op die ochtenden. Afgelopen week hebben Remco en ik precies uitgedacht wat we de kinderen willen geven en opgeschreven op een blad. Aankomende week gaan we online flinke bestellingen plaatsen. De laatste dingen halen we vervolgens vrijdagavond in de stad. We hebben oppas geregeld en Remco en ik gaan die avond samen op pad. Daarna drinken we thuis een wijntje en pakken we de cadeautjes in, zodat alles zaterdag klaarligt voor als de goede lieve Sint langskomt. Het shoppen vind ik wel een hele organisatie en al met al kost het ook best een smak geld. Maar leuk is het wel! Want shoppen is iets wat ik het liefste doe.

School:

Julia en Ezra vieren op school ook Sinterklaas. Er is een pietenochtend. Dan mogen de kinderen verkleed naar school komen. De kinderen van groep 8 zijn allemaal verkleed als Piet en organiseren van alles voor de onderbouw kinderen. Een hele leuke dag! Op 5 december komt Sinterklaas op school en krijgen de kinderen van de onderbouw een cadeautje. Een hele feestelijke dag. Zelf ben ik natuurlijk leerkracht en maak ik met mijn klas de Sinterklaastijd mee. Ik geef les aan de bovenbouw, dus het onderwerp leeft niet zo. Wel maken de kinderen surprises voor elkaar. Ik doe dit jaar voor het eerst niet mee. Dat scheelt me een hoop tijd en voor de kinderen maakt het niet heel veel uit. Dit jaar maak ik dus geen surprises. Dat scheelt me heel wat avonden knutselen. Op 5 december is Remco piet bij mij op school en ga ik met Samuel ook even die kant om te kijken hoe hij het doet. Het is niet mijn werkdag. Ik ga daarom niet de hele dag, maar even buurten bij mijn klas en kijken naar de Sint en de pieten vind ik wel erg leuk!

Wat vind jij van het Sinterklaasfeest? En welke onderdelen horen daar volgens jou echt bij?

Liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Geen categorie, Kinderen, Personal, Vrijetijd met tags , , , , , , ,

4 reacties op “Hoe wij Sinterklaas vieren en shirts om op te krijten”

 1. Jenny schreef:

  leuk om een kijkje in jullie Sinterklaastijd te krijgen! Wij hebben alle drie de kinderen zelf achter “het geheim” laten komen. Was ongeveer rond dezelfde leeftijd, ook hadden ze in die tijd natuurlijk steeds meer kritische vragen. Jammer dat nu die spanning voorbij is, gelukkig hebben we nog jongere neefjes en nichtjes om het samen mee te vieren!
  Fijne pakjesavond alvast!

  • Hanneke schreef:

   Dank je wel, Jenny! Onze pakjesavond was super leuk! Bij jullie ook? Lijkt me inderdaad wel gek als al je kinderen niet meer in het geheim geloven. Hebben jullie ook pakjesavond gevierd met de jongere neefjes en nichtjes of surprises gedaan met het gezin?

 2. jannienke schreef:

  ik blijf het sinterklaasfeest het leukste kinderfeest vinden , ik vind het enorm jammer , dat er zoveel discussies zijn over de zwarte pieten , dan kunnen we , overal wel een punt van maken , ik hoor gewoon van mensen dat ze daarom geen sint vieren , of niet met hun kinderen naar de optocht gaan , ik ken feesten die voor kinderen nog erger zijn Halloween bijvoorbeeld, er is al ruzie zat

  • Hanneke schreef:

   Eens! Ik denk dat we ons gewoon moeten richten op het feest en de gezelligheid. Ik negeer de discussie gewoon. Het maakt mij niks uit hoe piet eruit ziet. Roetveeg pieten zijn ook helemaal prima wat mij betreft!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *