Stimulerend speelgoed voor een baby (t/m 4 maanden)

Emma is inmiddels bijna vijf maanden en ze speelt heel graag met speelgoed. Naast omrollen, haar lichaam ontdekken, zingen en in de wipper chillen vindt ze spelen echt heel leuk! Vanaf het begin hebben we haar ook gestimuleerd om met speelgoedjes te spelen. Inmiddels heeft ze ook echt een aantal favorieten, merk ik. Het leek me daarom leuk om die met jullie te delen.
Voor ik begin met het artikel wil ik even toelichten wat onze visie is omtrent het spelen. Daniël en ik zijn erg fan van passief speelgoed. Dat houdt in: speelgoed wat niks doet. Geen geluidjes met knopjes enz. Speelgoed waar ze echt zelf mee moet gaan spelen. Ik heb ergens een keer gehoord: “Passief speelgoed maakt actieve kinderen, actief speelgoed maakt passieve kinderen”. Een uitspraak waar ik wel achter sta. Ik zeg ook vaak: wij willen liever geen speelgoed met batterijen. Dan is voor mensen, die eventueel een kraamcadeau geven, meteen duidelijk wat we liever niet willen. We hebben wel een speeltje met een batterij gekregen en daar speelt Emma echt wel mee, maar het merendeel is zonder batterij. Verder ga je onze aanpak en visie wel lezen door dit artikel heen. Nu snel op naar Emma’s favoriete speelgoed!
speelgoed, speelgoed baby, baby speelgoed, baby 4 maanden, lezen baby, passief speelgoed, pasief speelgoed, spelen baby,Boeken: Vanaf haar eerste week (op deze foto is ze 4/5 dagen oud) zijn we al boekjes aan het lezen met en voor Emma. Het eerste voorleesboek was van Kikker. Ik vertelde het verhaal en lied het boek van heel dichtbij aan haar zien. Zo kon ze, ondanks dat haar zicht nog niet zo goed was, wel de plaatjes ontdekken. Steeds beter ging ze naar de plaatjes kijken en kreeg ze er meer lol in. Nu zijn haar favoriete boekjes de Babybijbel (dat is een zwart/wit boek) en Nijntje. Die plaatjes kan ze ook goed bekijken. Baby’s zien in het begin namelijk vooral contrasten en nog niet veel kleuren. Deze twee zijn dus ideaal. De Babybijbel heeft ook kartonnen bladzijdes. Die kan dus makkelijk blijven staan en zet ik vaak voor haar neer als ze op haar buik aan het spelen is. Ze kan echt minutenlang naar een bladzijde kijken.

speelgoed, speelgoed baby, baby speelgoed, baby 4 maanden, lezen baby, passief speelgoed, pasief speelgoed, spelen baby,Knuffels: naast dat ze slaapt met een knuffel, speelt ze ook graag met knuffels. We hebben een klein Nijntje knuffeltje, een prei, een octopus en noem maar op. Ze kan zich prima vermaken met een klein knuffeltje dat ze goed kan vastpakken (en in haar mond kan steken, haha).
speelgoed, speelgoed baby, baby speelgoed, baby 4 maanden, lezen baby, passief speelgoed, pasief speelgoed, spelen baby,Ringen: Deze ringen zijn echt geweldig! Toen Emma zelf nog geen speeltjes kon aanpakken gaf ik haar twee ringen per hand. In het begin vielen ze vaak uit haar hand, maar al snel kreeg ze het door en ontdekte ze de ringen echt. Dit speeltje is niet alleen ideaal als je kindje nog niet met zoveel kan spelen, maar ook nu zijn ze erg leuk. Nu kan Emma al speeltjes aanpakken en als ik de ketting aan haar geef, gaan de ringen meteen haar mondje in. Elke ring heeft ook een ander patroontje, daar kan ze ook weer van leren en ontdekken! Een simpel speeltje dat echt geweldig is!

speelgoed, speelgoed baby, baby speelgoed, baby 4 maanden, lezen baby, passief speelgoed, pasief speelgoed, spelen baby,Bal: Deze bal vindt ze ook heel leuk. Ze kan hem makkelijk pakken en hij maakt geluid, met een bel! Dit vond ze wat later, toen ze speeltjes zelf kon (aan)pakken, echt leuk. Ik denk dat deze bal ook erg leuk kan zijn als ze straks gaat proberen te kruipen!

Rammelaar: Deze rammelaar is heel makkelijk beet te pakken voor Emma. Ze rammelt er graag op los, maar het liefst stopt ze hem in haar mondje, haha!

Speelkleed: Een kleed is niet echt speelgoed, maar ik wilde het wel even benoemen. Ik merk namelijk dat Emma meer beweegt op het kleed dan in de box. Logisch, want in een box wordt een kindje letterlijk beperkt in zijn/haar bewegingsvrijheid. Ik laat Emma vaak in de box spelen als ik zelf iets anders aan het doen ben, even zuigen of koken bijvoorbeeld. Ik speel vaak met Emma op het kleed als ik echt even bij haar kan zitten. Vaak begeleid ik het spelen, maar soms zit ik alleen naast haar en lunch ik even of klets ik met bezoek. Ik zit zelf graag op de grond en vind het ook prettiger spelen op de grond dan in de box. Daarom ben ik (en Emma denk ik ook…) erg fan van een speelkleed.

Ik ben benieuwd waar jouw kleintje graag mee speelt, heb je nog aanraders?

Liefs, Elize

Geplaats in categorie Kinderen met tags , , , , , , ,

Eén reactie op “Stimulerend speelgoed voor een baby (t/m 4 maanden)”

  1. Elizabeth schreef:

    Van welk merk zijn de ringen en de bal met bel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *