Plantjes stekken

Sinds kort heb ik een nieuwe hobby: het verzamelen van de leukste plantjes. Zo heb ik al een tijdje een pannenkoekenplant, stippenplant en erwtenplant in huis. Ik vind het leuk om steeds weer te speuren naar nieuwe plantjes die mijn huis kunnen opvrolijken. Wat ik de laatste tijd nog leuker vindt dan een nieuw plantje uit het tuincentrum halen is dit: zelf planten stekken. Hoe ik dat doe? Mijn tips lees je in dit artikel!

Tip 1: begin eenvoudig

Een van de eerste planten die ik onder mijn hoede had was een pannenkoekenplant. En als het om stekken gaat, is dit een makkelijke kameraad. Bij deze plant groeien er – als je er een beetje liefde, water en aandacht instopt – vanzelf kleine baby-tjes in de pot. Als je deze er met wortel en al uithaalt en overplaatst in een ander kleiner potje, is je eerste stekje al gemaakt. Mijn pannenkoekenplant heeft al tientallen baby’s voortgebracht, die ik uitgedeeld heb aan familie en vrienden en waarvan de baby’s ook weer baby’s hebben, en ga zo maar door. Een leuke plant dus om mee te starten en het stekken in de vingers te krijgen.

Tip 2: Ga op zoek naar stekjes

Kijk eens bij je moeder/vriendin/oma in haar vensterbank of daar nog leuke planten staan om te stekken (als dat mag natuurlijk). Neem een stengel mee en plaats deze thuis in het water om te wortelen of gelijk in de grond. Een andere leuke manier om aan stekjes te komen is door online te zoeken op Marktplaats, speciale Facebook-groepen of de Stek app. Hier kan je door te ruilen of voor een paar euro (of soms alleen de kosten van een postzegel) stekjes van anderen krijgen of kopen. Zelf heb ik op die manier voor een paar euro stekjes in huis van planten die ik leuk vind en nu zelf tot een groot exemplaar kan laten groeien.

Tip 3: Zoek naar goede informatie over stekken

Google is je vriend als het om stekken gaat. Zoek op de naam van jouw plant en hoe je die het beste kan stekken en vaak kom je dan wel een handige website of youtube-video tegen. Zelf heb ik het boek Stek je plant van Iris van Vliet (onder de naam Mama Botanica kan je ook veel leerzame blogs en filmpjes van haar vinden) aangeschaft wat ik echt een aanrader vind. Hier staat heel veel algemene informatie in over (het stekken van) planten en kan je per plantensoort opzoeken hoe deze plant gestekt en verzorgd moet worden.

Tip 4: Ontdek de goede stektechniek per plant

Deze tip sluit een beetje aan op de vorige tip: zoek uit wat je moet doen. Niet alle planten stek je op dezelfde manier. Sommige planten brengen zelf jonkies voor, die je makkelijk kunt afknippen of uitgraven en overstekken. Van andere planten kan je een tak afknippen en op water zetten om wortels te laten groeien. Nog weer andere planten groeien luchtwortels, die je in de grond kan overzetten om verder te groeien. Als laatste heb je nog planten die je uit elkaar moet trekken om ze te kunnen vermenigvuldigen. Goed uitzoeken hoe het stekken per plant werkt, is dus heel handig!

Tip 5: Wees niet bang om te snoeien

Soms moet je een heel stuk van je plant afknippen om dat stuk te kunnen stekken. Dat lijkt heel spannend, maar mijn ervaring is dat snoeien helemaal niet erg is. De plant krijgt er juist een opkikker van en groeit daarna vaak extra veel nieuwe blaadjes. Zelf heb ik onlangs een hele tak van mijn stippenplant afgeknipt om te stekken en nu groeit er voor het eerst een bloem aan mijn plant, hoe leuk!

Heb jij wel eens een plant gestekt?

Geplaats in categorie Huis, Vrijetijd met tags , , , , , ,

2 reacties op “Plantjes stekken”

 1. Tineke schreef:

  Jaaaa,ik ben ook aangestoken door het stek- virus.
  Er staan momenteel allemaal glazen potjes met stekjes in het raamkozijn. Ik vraag me alleen af of de timing nu handig is……met de herfst bedoel ik…….🍁🍂….
  Is het sowieso onbegonnen werk en moet ik eigenlijk wachten totdat het weer lente is, of………??

  • Marielle schreef:

   Haha, zo herkenbaar! Best verslavende hobby! Ik heb ook vanalles staan om te laten wortelen, terwijl het inderdaad niet de beste tijd schijnt te zijn daarvoor. Maar ik las dat het wel kan in de herfst/winter, maar het gewoon iets minder snel gaat. Dus gewoon iets meer geduld hebben denk ik, maar dat is beter dan wachten tot het voorjaar denk ik dan! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *