Mijn ervaring met een robotstofzuiger

Een tijd geleden hoorde ik van vrienden dat zij een robotstofzuiger hadden en dat klonk me toch ideaal. ‘s Nachts de elektronische vriend het werk laten doen en zelf overdag genieten van een fris gezogen huis. Maar aan de andere kant vroeg ik mij ook af: zou dat wel echt werken? Zo’n ding is toch een behoorlijke investering en is dat het wel echt waard?

Ondertussen bleven Johan en ik het er toch over hebben. Helemaal toen Boaz wat groter werd en het huis ging ontdekken. Best confronterend om te zien hoe lastig het is om het huis vuil- en stofvrij te houden. Aan de kleren van een tijgerende baby kan je behoorlijk goed zien als dat een keer niet gelukt is, kan ik je zeggen… We hadden het er weer over en nog een keer, en uiteindelijk gingen we overstag. Sinds een paar maanden hebben we zo’n ding in huis, onze robot Chris. En nu is natuurlijk de vraag: werkt het nou echt en is het zijn geld waard?

Welke stofzuiger hebben we?

Laten we bij het begin beginnen. Als je eenmaal het besluit hebt genomen om een robotstofzuiger aan te schaffen, dan moet je nog beslissen wélke. Je hebt ze in verschillende prijscategorieën, met en zonder dweilfunctie, met uitgebreide apps of meer basic-exemplaren. Eentje die ook kan dweilen hoefde wij niet, gewoonweg omdat je toch minder vaak dweilt dan stofzuigt en ik dan dat wel graag goed doe en ik me afvraag of zo’n robot dat ook goed kan. Verder heb ik in mijn zoektocht gewoon het advies van de consumentenbond gevolgd (ik ben daar zo gevoelig voor hè ;-)) en daarbij kwam de Neato Botvac D4 Connected het beste uit de test (best getest en beste koop, hoe goed wil je het hebben!?). De stofzuiger kost ongeveer 300 euro. Dit is een robotstofzuiger met een app waarmee je de stofzuiger kan bedienen en waarin een plattegrond gemaakt wordt van je huis.

Maar nu de vraag: werkt het ook echt?

Nou en toen kwam ‘ie dus binnen en was het de vraag: werkt dat nou echt, zo’n robot? Ik moet eerlijk toegeven dat ik het installatiewerk (koppelen aan de wifi, een plattegrond laten maken van de woonkamer, de app installeren) aan mijn man heb overgelaten. Maar bij navraag gaf hij aan dat dit goed te doen was met het boekje erbij. De eerste keer kan je de stofzuiger de kamer laten verkennen, zodat hij weet hoe die eruit ziet en later na elke zuigbeurt in de app kan laten zien welke stukken hij gedaan heeft en welke hij gemist heeft (bijvoorbeeld omdat er iets in de weg stond, super handige functie!). Verder kan je zelf een tijd instellen wanneer de stofzuiger zijn rondje doet, wat bij ons nu half 4 ‘s nachts is geloof ik.

En als je dan beneden komt in de ochtend, dan ben je natuurlijk benieuwd: is het schoon? En het antwoord is: ja. Hij zuigt echt goed schoon. Alleen de uiterste hoekjes van de kamer zijn soms wat lastiger, maar verder neemt hij alles mee. Fijn is ook dat zo’n robotstofzuiger ook makkelijk onder de bank en onder de bedden komt, wat je zelf met een gewone stofzuiger veel moeilijker voor elkaar krijg. Afhankelijk van hoe vies je huis wordt, moet je wel elke dag het bakje legen. Het filter wordt ook snel vies, dus die moet je ook regelmatig goed schoonmaken. Maar over het algemeen: wat een gemak en wat heerlijk, elke ochtend een schoon gezogen huis!

Is het het geld waard?

Nu is de vraag natuurlijk: is zo’n stofzuiger ook zijn geld waard? Want heel eerlijk: 300 euro is natuurlijk best een bedrag voor een stofzuiger, waar je ook een hoop andere leuke dingen voor kan doen/kopen. Ik denk dat het echt persoonlijk is om te overwegen of je die investering wilt maken voor het gemak dat je ervoor terug krijgt. Zelf vind ik het wel heerlijk om niet meer zelf te hoeven stofzuigen en elke ochtend met een schone vloer te beginnen. Is het noodzakelijk om daarvoor zo’n ding het werk te laten doen? Nee. En is zelf stofzuigen nou echt zo erg om zelf te doen? Ook niet. Maar net als dat je ook prima je vaat met de hand kan doen, is een vaatwasser toch echt wel heerlijk. Net zo voelt deze stofzuiger voor mij: als een heerlijke luxe die je een dagelijks klusje uit handen neemt. En dat is best wel zijn.

Dus: is hij nodig? Zeker niet. Ben ik blij dat ik er toch een heb: zeker wel!

Zou jij een robotstofzuiger willen?

Geplaats in categorie Geen categorie, Huis met tags

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *