Ongeveer een maand of twee geleden ben ik begonnen met de Curly Girl methode. Een manier van haarverzorging bedoeld voor mensen met slag of krullen in het haar, zodat deze beter tot hun recht komen. Een vriendin deed dat al een tijdje met prachtige krullen tot gevolg. Toen ik ook op social media mooie voorbeelden zag van deze methode, kon ik het niet laten. Ik wilde ook gaan beginnen! Op dit moment zijn naast mij ook Hanneke en onze moeder aangestoken met het Curly Girl-virus met prachtig effect. Vooral Hanneke heeft prachtige krullen als nooit tevoren en ook ik ben blij met steeds meer slag in mijn haar. Nieuwsgierig geworden naar deze methode en hoe je hiermee kan starten? Lees dan vooral verder!
De Curly Girl methode (CG) is een manier om je haar te verzorgen als je van nature krullend haar hebt. Bij deze methode gebruik je alleen producten voor je haar die geen sulfaten, siliconen, minerale oliën, wax en/of uitdrogende alcohol bevatten. Deze producten vermijd je, omdat deze niet goed werken voor krullend haar. Ze sluiten de haarschubben af, waardoor het haar geen olie meer kan opnemen, terwijl je haar dit wel nodig heeft, als het krullend is. Mocht je hier meer over willen lezen, dan is deze site een aanrader.
Oké, je haar alleen maar verzorgen met producten die goedgekeurd zijn volgens de curly girl methode. Check, dat moet lukken, toch? Maar hoe start je dan en welke producten kies je dan?
De eerste stap die je (eigenlijk) moet doen als je met deze methode begint is je haareigenschappen ontdekken. Je gaat kijken onder welk krultype je haar valt (Dit ligt tussen type 1 (stijl haar) en type 4 (veel kleine krulletjes) -> hier zijn veel voorbeelden met foto’s van te vinden, zodat je jouw haar met de voorbeelden kan vergelijken). Voor mij was dit makkelijk, ik ben duidelijk een type 2 (slag). Daarnaast moet je kijken naar je haareigenschappen zoals elasticiteit en porositeit. Hiervoor kan je testjes doen, die je online bijvoorbeeld hier kan vinden. Aan de hand van die informatie kan je bepalen wat voor producten voor jou het meest handig werken (bijvoorbeeld zwaardere of lichtere producten, veel of weinig proteïne, etc.).
Als ik eerlijk ben moet ik zeggen dat ik mijn haareigenschappen uitvogelen in het begin te moeilijk vond. Aan natte haren trekken en dan beoordelen hoe snel het breekt vond ik wat ingewikkeld. Ik heb het algemeen bekeken en ben gewoon van start gegaan. Gaandeweg vind je wel meer uit wat voor jou fijn is en wat niet.
Als je wil beginnen, dan heb je een aantal curly girl producten nodig om te kunnen starten. Als je net als ik het wel wil gaan proberen, maar niet gelijk een fortuin uit wilt geven aan allemaal producten, dan hoeft dat ook niet. Bij de lokale drogist of de action kan je alles kopen wat je nodig hebt. Hiervoor vond ik deze blog heel handig (op deze blog staan ook veel andere interessante artikelen en tips om te lezen). Zelf heb ik bijvoorbeeld
L’oréal Paris Elvive Full Resist Power Mask gekocht uit het lijstje en die is super fijn (en vaak in de aanbieding bij Kruitvat of Etos met 1+1 gratis).
De eerste keer start je met een final wash. Dit doe je met een shampoo die wel sulfaten bevat, zodat je alle resten van de producten die je hiervoor gebruikte en niet goed waren voor je haar eruit wast. Je doet dit alleen de eerste keer en daarna gebruik je deze shampoo niet meer. Ik had toevallig nog een shampoo van Zwitsal in huis die geschikt was, dus dat was makkelijk.
Na je final wash gebruik je een masker die je lekker lang laat intrekken. Zelf doe ik dit wekelijks en zet ik een badmuts op en doe ik gelijk ook een maskertje op mijn gezicht voor een klein verwenmomentje. Na 20 minuten/een half uur spoel je je masker weer uit. Zo’n masker doe je het liefste elke week, om je haar goed te voeden.
Nadat het masker goed is uitgespoeld doe je een beetje leave-in in je haar (dit is een conditioner die je niet uitspoelt) om je haar extra te voeden. Zelf was ik bang dat dit heel vies zou gaan voelen of mijn haar vet zou maken, maar niets is minder waar. Mijn haar is juist lekker zacht en voelt fijn en verzorgd aan.
Na de leave-in kan je je haar stylen met een crème, mouse en/of gel. Je laat je haar aan de lucht opdrogen of droogt je haar met een diffuser (het liefst op zijn kop) en klaar is kees.
Dit is een beetje de basis en beknopte versie voor het starten met de curly girl methode. Maar daarna zijn er nog honderd dingen te ontdekken. Zo zijn er een hoop “regels” zoals dat je je haar niet droog mag borstelen, je je haar niet meer mag afdrogen met een normale handdoek (maar bijvoorbeeld met een t-shirt van katoen of een hydrofieldoek) en dat je ‘s nachts het liefste gaat slapen op een kussensloop van satijn. Het is een wereldje met een hoop termen, regels en technieken die ik gaandeweg steeds meer ga snappen. Niet alles volg ik op, maar een groot deel vind ik wel leuk om uit te proberen. Zelf vind ik dat er ook heel leuk aan, dat je steeds meer kan uitvogelen wat voor jou haar prettig werkt. Zo leerde ik dat glijmiddel op waterbasis goed werkt tegen pluizig haar. En dat je mooie krullen krijgt door je gel in je haar goed hard te laten worden (cast) en het daarna eruit te kneden. Heel helpend en leuk daarbij vindt ik de besloten Facebook-groepen waar mensen informatie en ervaringen delen. Ook zijn er op YouTube een hoop leuke en handige filmpjes te vinden van mensen die handige tips delen, zoals deze.
Genoeg te ontdekken en te leren dus en met mooi resultaat. Ik ben enthousiast en stiekem is het een kleine hobby van mij geworden om hier mee bezig te zijn. Mocht je ook slag of krullend haar hebben, dan zou ik je echt aanraden je hierin te gaan verdiepen. De resultaten kunnen echt verbluffend zijn. Ikzelf vind het vooral ook fijn om te merken dat mijn haar hier echt van op lijkt te knappen. Dat ik niet meer zo’n dikke pluisbos heb, maar dat er de laatste tijd zelfs soms wat pijpenkrullen ontstaan in mijn haar.
Lijkt jou dit ook wat, de curly girl methode? Laat het vooral weten als je gaat starten of als je nog vragen hebt!
Geplaats in categorie Vrijetijd met tags beginnen, curly girl, curly girl methode, haartest, producten, starten
Geef een reactie