Mijn curly girl routine

Een aantal weken terug schreef Marielle een artikel over de Curly Girl methode waarin ze veel informatie geeft hoe je kan starten hiermee. Ik had al heel veel gehoord over deze methode in het verleden, maar het leek me altijd teveel gedoe en te tijdrovend in combinatie met een jong gezin. Ook leek het me een dure hobby. Maar toen vertelde Marielle dat ze hiermee was begonnen en ze vertelde mij dat je het zo makkelijk of moeilijk kan maken als ze zelf wilt. Zij had haar producten gewoon bij Kruidvat gekocht in de aanbieding. Ik zag haar prachtige resultaat en besloot het te gaan proberen. Nu veel dingen stil liggen door de pandemie is het misschien juist fijn om hier even wat tijd en energie in te steken. In dit artikel zie je voor- en na foto’s en vertel ik alles over mijn huidige routine. Want ik heb inmiddels aardig mijn draai gevonden en ben heel blij met hoe het nu gaat!

Mijn haar voordat ik met de Curly Girl methode begon.

Haareigenschappen:

Voordat je begint met de Curly Girl methode is het belangrijk om goed helder te hebben welke haareigenschappen bij jou passen. Via google zijn verschillende tests te vinden. Als je weet welke eigenschappen bij jou passen, dan weet je ook welke producten jij kan gebruiken, passend bij jouw haartype. Ik heb krultype: 2b/2c/3a. Mijn haardikte is fijn. De elasticiteit is laag en de porositeit is hoog. Ik heb al ontdekt dat ik moet gaan voor lichte producten en dat ik niet veel proteïne nodig heb om mijn haar goed te verzorgen. 

Zondag:

Op zondag ben ik de meeste tijd kwijt aan mijn haar. Dan stap ik onder de douche en was ik mijn haar twee keer. Ik heb toch het idee dat mijn haar dan pas helemaal schoon is. Ik geef mijn hoofdhuid tijdens het wassen een flinke massage. Daarna breng ik mijn haarmasker aan, ga op de kop hangen en knijp met mijn handen in mijn natte haar. Dit heet: ‘squish to condish’: Door het knijpen dringen de goede stoffen uit het masker in je haar.

Ik laat het masker minimaal een half uur intrekken door een XL hydrofieldoek (deze heb ik in overvloed liggen, lang leve het moederschap :-)) om mijn hoofd te wikkelen en mijn badmuts eroverheen te doen. Ondertussen kleed ik me vast aan en ruim ik wat op in huis. Daarna spoel ik boven de badkuip mijn haar goed uit en borstel mijn haar. Ik breng een mini beetje leave in aan op mijn druipnatte haar en vervolgens ook wat creme (ter grote van een muntje).

Met mijn druipnatte haar verplaats ik mij naar de slaapkamer. Ik heb mijn badjas aan, zodat vocht dat van mijn haar afdruipt opgevangen kan worden en leg de hydrofiele doek op de grond voor evt. spetters die van mijn haar afkomen. Nu is het tijd om mousse aan te brengen op mijn hoofdhuid (voor volume). Daarna breng ik een flinke klodder gel (ter grote van een stuiterbal) aan en dit probeer ik goed over mijn haar te verdelen. De achterkant van mijn haar krult moeilijker, dus daar breng ik specifiek nog wat extra gel aan. Nu gaat het ‘scrunchen’ beginnen. ‘Scrunchen’ zorgt ervoor dat je haar zijn natuurlijke krul pakt. Je maakt een kommetje van je handen en knijpt voorzichtig je haar omhoog. Op YouTube zijn veel video’s te vinden waarin je kan zien hoe je moet ‘scrunchen’. Hoe langer je ‘scruncht’ des te groter het effect. Ik ‘scrunch’ op de kop en ook rechtop met mijn hoofd afwisselend meer naar links en wat meer naar rechts gericht. Ik breng een scheiding aan in mijn haar en scrunch nog even verder.

Dan is het tijd om met mijn hydrofiele doek het overtollige vocht en product uit mijn haar te ‘scrunchen’. Als finishing touch breng ik nog een paar rootclips aan. Mijn haar ligt vaak heel plat bovenop mijn hoofd en deze clips zorgen voor meer volume.

Ik laat mijn haar een tijdje aan de lucht drogen (ongeveer een uur) en daarna föhn ik ongeveer 10 minuten op de koude stand met de diffuser. Tijdens het föhnen haal ik de rootclips eruit en deze plaats ik erna weer terug in mijn haar. Dan laat ik mijn haar verder drogen. Als het nodig is föhn ik nog een keer als mijn haar echt bijna droog is.

Dan komt het leukste deel, namelijk de ‘cast’ eruit kneden. De gel wordt namelijk hard tijdens het drogen en door te kneden wordt je haar weer zacht en heb je prachtige krullen in je haar.

Dit lijkt al met al een hele routine en dat klopt ook wel. Ik ben er echt wel even mee bezig op zondag. Maar ik doe het wel tussen de bedrijven door en ben hierin redelijk flexibel.

De andere dagen van de week…

…was ik mijn haar niet. Ik douche met een douchemuts op, zodat mijn haar niet nat wordt. Ik kan dus de hele week genieten van mijn krullen. Als ik ‘s ochtends wakker wordt ziet mijn haar er gehavend uit. Ik spray het nat mijn mijn verstuiver en spray vervolgens mijn handen nat en meng in mijn handen het water met een erwtje snot (befaamde krullengel). Dan ga ik kort ‘scrunchen’. Vervolgens ‘plop’ ik mijn haar met een oud T-shirt. Ik heb de techniek nog niet geweldig onder de knie, maar het werkt wel echt heel goed bij mijn haar. Op YouTube zijn veel filmpjes te vinden over ploppen.

Ondertussen kleed ik me aan en poets ik mijn tanden. Na een kwartiertje ploppen haal ik het T-shirt van mijn hoofd af en als ik tijd heb föhn ik mijn haar nog wat droger. Ik merk dat de diffuser echt zorgt voor meer volume. Als ik hier geen tijd voor heb laat ik mijn haar aan de lucht drogen. Als mijn haar helemaal droog is houd ik mijn hoofd op de kop en ga ik met mijn handen voorzichtig langs mijn hoofdhuid en schud mijn haar los. Af en toe gebruik ik mijn afrokam om bij de aanzet van mijn haar voorzichtig te kammen om zo meer volume te creëren.

En nu…..

Omdat we in lockdown zaten kon ik al die tijd niet naar de kapper. Normaal had ik dat een ramp gevonden, maar nu merkte ik dat mijn haar nog nooit zo mooi heeft gezeten. En het is aan het groeien en dat wil ik heel graag. Dus ik kwam tot de conclusie dat ik mijn haar minder vaak moet laten knippen om het goed te kunnen laten groeien.
Het is voor mij een aardige zoektocht geweest. In het begin zag ik door de bomen het bos niet en ik merkte dat ik een hoop te leren had wat betreft technieken. Vooral het refreshen in de ochtend lukte maar niet en daardoor vond ik mijn haar alleen leuk zitten als ik het net gewassen had. Inmiddels ben ik al een stukje verder en aardig tevreden met mijn routine. Ik vind nu mijn haar op de wasdag juist niet het leukst zitten. Mijn krullen worden in de loop van de week eigenlijk alleen maar mooier en voller. Dat is erg leuk en motiverend. Ik hoop de komende tijd nog heel veel te gaan leren over krullend haar. Ik wil op zoek naar fijne producten speciaal voor krullend haar en ik wil gaan proberen hoe mijn haar reageert als ik een klein beetje olie aanbreng als het droog is. Daarnaast wil ik misschien wel een keer naar de krullenkapper in het najaar.

Mocht je van jezelf weten dat je slag in je haar hebt of zelf krullen dan raad ik je echt aan om je te verdiepen in de Curly Girl methode. Het zorgt echt voor gezond haar en prachtige krullen. Mijn haar heeft nog nooit zo mooi gekruld en is nog nooit zo gezond geweest als nu.

Veel liefs, Hannekef

Geplaats in categorie Personal met tags , , , , , , , ,

2 reacties op “Mijn curly girl routine”

  1. Heidi schreef:

    • Ziet er toch goed uit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *