Wat zou ik willen worden als ik geen juf was geworden

Veertien jaar geleden studeerde ik af bij de Marnix Academie en toen was ik opeens juf! De afgelopen veertien jaar heb ik met heel veel plezier voor de klas gestaan en ik merk dat ik dit nog steeds met veel plezier doe en enorm geniet van mijn baan en er dankbaar voor ben. De PABO (lerarenopleiding) was voor mij niet een keuze waar ik 100% zeker van was, want er zijn heel veel beroepen die mij leuk lijken. Daar zal ik in dit artikel meer over vertellen.

Testjes:

Voor extra inspiratie doe ik eerst een beroepentest. Want ik houd van testjes! Het is al heel lang geleden dat ik dit voor het laatst heb gedaan en ik ben eigenlijk wel benieuwd of mijn uitslag anders is dan eerder. Dus vulde ik een gratis beroepentest in bij het NTI. Hier kwam de volgende uitslag uitrollen. Lekker duidelijk!



Dit gedaan hebbende wordt het tijd om een opsomming te maken van welke beroepen me leuk zouden lijken op willekeurige volgorde:

1. Journalist:

Mijn hele leven al houd ik van schrijven. Als kind schreef ik hele lange verhalen en had ik een grote fantasie. Ook nu nog voel ik sterk de behoefte om mijn hoofd te structureren en leeg te maken door alles van me af te schrijven. Het zou me gaaf lijken om op de redactie van een tijdschrift te werken en me te verdiepen in een specifiek onderwerp en daarover een artikel te schrijven. Journalistiek was iets wat ik in mijn tienerjaren heel graag wilde doen, maar het feit dat spelling en grammatica niet mijn sterkste kant zijn hield mij tegen om te gaan kijken bij deze opleiding.

2. Een baan in het speciaal onderwijs:

Ooit wil ik misschien nog wel de overstap maken en de bijbehorende opleiding hiervoor gaan volgen. Als ik kijk naar mijn veertien jaar voor de klas zijn me vooral de kinderen bijgebleven met een onderliggende stoornis. Ik houd van het werken met deze kinderen, in het speciaal kinderen met een stoornis in het autistisch spectrum.

3. Verpleegster:

HBO-V was ook een serieuze optie die ik overwoog in mijn tienerjaren. Het voor mensen zorgen en een praatje maken is iets wat ik heel erg leuk vind om te doen. Het medische deel trok me echter minder aan, maar wellicht zou ik dat als ik eenmaal bezig ben toch heel erg leuk vinden om te doen.

4. Social Work:

Tijdens mijn opleiding op de PABO heb ik soms wel getwijfeld. Zou SPH (zo heette deze opleiding toen nog) toch niet meer bij me passen? Een brede opleiding waarin je je kan oriënteren op wat bij je past. Ik heb jarenlang vrijwilligerswerk gedaan met de jeugd van de kerk en vond dit fantastisch. De richting ‘jeugd’ die je kan kiezen bij deze studie lijkt me heel gaaf! Maar ook mensen begeleiden met psychische klachten lijkt me heel bijzonder om te doen.

5. Psychologie:

Mijn hele leven ben ik gefascineerd door de werking van het brein, de manier waarop mensen vast kunnen lopen in hun leven, maar ook hoe je kan leren. Ik vind het heerlijk om naar mensen te luisteren en als ze dat willen advies te geven of steun te bieden. Zelf ben ik bij een psycholoog geweest en dit heeft me zoveel gebracht. Het lijkt me een heel gaaf beroep, maar ook wel heel erg pittig. Een universitaire studie is voor mij wat hoog gegrepen ben ik bang en ook wat te theoretisch.

6. Eigen webshop met creatieve producten:

Ik houd enorm van knutselen en dingen maken. Dus een webshop starten met zelfgemaakte spullen lijkt me echt tof! Bijvoorbeeld zelfgemaakte sieraden, kaarten, stoffen slingers enz. Of een bedrijf dat traktaties maakt en verkoopt lijkt me ook heel leuk. Ik vind een bedrijf wel een heel spannend idee. Maar om zoiets te starten naast een baan in loondienst is wellicht ooit wel een optie.

7. Pedagogiek:

Deze studie trok op de middelbare school ook mijn aandacht. Ik keek vaak naar tv-programma’s waarin een pedagoge ouders hielp met de opvoeding van hun kinderen. Ik vond dit fascinerend. Wat mooi als je heel concreet een gezin kan helpen bij de opvoeding van hun kind(eren). Met deze opleiding kan je best wat kanten op. Dat vind ik een bijkomend voordeel.

8. Administatief medewerker:

Ik heb er ook weleens over nagedacht hoe het zou zijn om administratief werk te doen bij een klein bedrijf. Ik ben perfectionistisch en werk precies. Op de computer werken vind ik best leuk. Wel ben ik bang dat de hele dag achter een schermpje zitten en op een stoel zitten dan weer niet zo bij me past. In het onderwijs vind ik de afwisseling tussen administratie en lesgeven juist zo fijn!

Visagiste:

Vanaf het moment dat ik op de middelbare school zat ben ik mezelf op gaan maken. Ik vind dat heel erg leuk om te doen. Ik heb er jaren van gedroomd om visagiste te worden. Uiteindelijk is het toch bij een hobby gebleven.

Horeca:

Ik heb het nog nooit gedaan, maar het heeft me altijd wel aangetrokken. Mensen bedienen in een restaurant of op een terras. Het lijkt me heel gezellig en ook leuk om te doen. Wel ben ik best onhandig, wat denk ik zorgt voor niet zulke chille taferelen. Leuk lijkt het me dus zeker, maar of het me echt zou liggen, dat denk ik niet.

Dat waren ze. Acht sectoren waarin ik ook best had kunnen werken. De één wat meer geschikt voor mij dan de ander, maar stuk voor stuk lijken mij dit leuke banen/ opleidingen. En jij? Wat voor werk doe jij en wat zou jou ook wel leuk lijken?

Liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Geen categorie, Personal met tags , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *