Mijn planten stash (deel 1)

Bij anderen vond ik kamerplanten prachtig, maar zelf hielp ik al mijn planten om zeep. Lange tijd had ik de moed opgegeven, tot een paar jaar geleden. Ik begon de moestuintjes van de AH in mijn vensterbank op te kweken. Op wonderbaarlijke wijze hield ik die in leven en ik merkte dat ik het leuk vond om te doen. Niet lang daarna kreeg ik een stekje en zowaar bleef deze plant ook leven! Hier kreeg ik zoveel zelfvertrouwen van dat ik steeds meer planten en stekjes kreeg in huis en ik nu toch wel echt een aardige stash heb aan planten. Ik vind het onwijs leuk dat iedere plant een verhaal heeft en wil daar graag over vertellen in dit artikel. Inmiddels heb ik teveel planten om in één artikel te bespreken, dus ik zal later nog een deel 2 plaatsen van dit artikel.

Wat algemene info:

Ik geef al mijn planten één keer in de week, in principe op een vaste dag, water. Ik weet welke plant veel en welke plant er weinig water nodig heeft, dus dit gaat inmiddels heel goed. In de lente en zomermaanden krijgen mijn planten ook voeding door het water heen. Ik gebruik water uit de kraan, maar wil ooit graag een regenton en daar het water uit gebruiken om de planten water te geven. Veel planten zijn namelijk niet zo’n fan van kalk in het water. Planten kunnen last krijgen van ongedierte zoals trips of rouwmugjes. Dat valt gelukkig tot nu toe mee. Vorig jaar had ik last van rouwmugjes en toen hielpen aaltjes er heel goed tegen. Mocht het nog een keer gebeuren, dan ga ik dat zeker weer gebruiken. In het voorjaar kijk ik welke planten er verpot moeten worden. Stekken doe ik het hele jaar door, wanneer ik er zin in heb, of wanneer het nodig is. Ik heb niet veel werk aan de planten.

De vensterbank vullers:

Pannenkoekplant (Pilea Peperomioides):

Dit is echt een heerlijke plant om mee te beginnen als onervaren plantenvrouwtje. Het enige wat hij nodig heeft is een lichte staanplaats in huis en één in de week een scheutje water. Deze plant is heel makkelijk te stekken, dus ik heb al heel veel stekjes weg kunnen geven aan vrienden en bekenden. Dat vind ik zo leuk om te doen! De plant op de foto heb ik al heel lang. Ik leerde op internet dat deze plant in de natuur een woekeraar is. Als je wilt dat hij recht omhoog blijft groeien, moet je hem geleiden. Dat is dus wat ik heb gedaan. Hij zit met tie rips vast aan een stokje. In totaal hebben we vijf pannenkoekplanten in huis staan op dit moment. Twee beneden, twee boven op onze slaapkamer en Julia heeft er één op haar kamer.

Tabakplant (Ficus Lyrata):

Marielle besloot tijdens de 1e corona lockdown een kneusjesbox te kopen, met planten die net niet perfect zijn. Deze planten zouden normaal gesproken weggegooid worden, maar door ze te kopen voor een zacht prijsje geef je ze nog een kans. Ik kocht van dit pakket een paar planten op, waaronder deze lange stengel. Toen ik hem kocht was hij nog klein, maar hij is inmiddels enorm de lucht in geschoten. Hij heeft het een periode heel moeilijk gehad, toen ik hem teveel water had gegeven (oeps). Ik heb hem toen opnieuw in zijn pot moeten zetten met schone verse aarde. Daarna deed hij het weer prima. De bladeren onderin de stam, zijn nooit meer terug gegroeid helaas.

Aloe Vera:

Deze rakker kreeg ik al heel lang geleden als klein stekje van Elize. Volgens mij was dit mijn tweede plant die ik in huis haalde. Aloë Vera vind ik niet perse een mooie plant, maar hij is wel heel makkelijk te onderhouden: Een lichte standplaats en hij heeft één keer per week een klein scheutje water nodig. Hij groeit ontzettend rap. Zoals je ziet is hij al bijna zijn potje uitgegroeid. Actie voor mij is om hem in een grotere pot te zetten of wat uit te dunnen. Het leuke aan de Aloë Vera is dat hij een geneeskrachtige werking heeft. Je kan hem bijvoorbeeld op een wondje smeren of een plek waar je huid droog of beschadigd is. In mijn vensterbank staan twee Aloë Vera planten.

Op de kast bij het raam plantenvrienden:

Graslelie (Chlorophytum):

Al de spinnetjes onderin de plant kan ik gaan stekken. Als ik een plant voor het eerst ga stekken zoek ik informatie op via Youtube of google. Mama botanica vind ik een hele fijne om te volgen op Youtube. zij maakt hele duidelijke video´s met veel info over de planten.

Deze plant kreeg ik als stekje van mijn moeder. Ik weet nog dat ik hem in een heel klein potje had staan met een gezicht op de pot, de sprieten van deze plant vormden dan als het ware de haren. Zag er super grappig uit. Nu staat hij alweer een tijd in een grotere pot en hij moet hoognodig gestekt en omgepot gaan worden. Hij groeit als een gek. Voor de verzorging hoef ik tot nu toe totaal geen moeite te doen. Eén keer in de week krijgt hij een scheutje water en hij staat op een relatief lichte plek, vlakbij het raam. Dit is ook een heel leuk plantje om je plantenhobby mee te beginnen! Leuk weetje over deze vrolijke sprietenplant is dat hij luchtzuiverend werkt en nare stofjes opneemt (waaronder koolmonoxide).

Vogelnestvaren (varen Aspledium):

Ook deze grote rakker kwam uit ‘de kneusjesbox’ die Marielle bestelde. Hij ging lange tijd ontzettend goed, maar hij heeft het nu wat zwaarder. Hij heeft flink wat bruine bladeren. Dit schijnt te komen doordat de lucht te droog is (vanwege de verwarming die aanstaat in huis). Ik moet hem dus af en toe wat gaan besproeien op de blaadjes met een plantenspuit. Ik geef ook deze plant één keer per week een scheut water. Hij houdt van natte grond. Hij staat op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Dat is waar deze plant van houdt. Nadeel van deze plant is dat hij moeilijk te stekken is (dit moet met de zaadjes onder het blad en is best ingewikkeld).

Chinees lantaarnplantje (Ceropegia Woodii):

Dit plantje zag ik bij Marielle in huis shinen en vind ik zo’n schattig plantje. In Amerika wordt deze plant ‘string of hearts’ genoemd. Zo lief! Ik kreeg een takje mee om te stekken. Ik heb dit takje niet eerst in het water gezet, maar meteen in de grond. Dit zorgde ervoor dat er lange tijd niks gebeurde, waarschijnlijk omdat hij moeite had met wortelen. Deze plant heeft maar een beetje water nodig en houdt van droge grond. Dit schatje staat op een lichte plek, zonder direct zonlicht. Daar doet hij het prima. Hij is de afgelopen maanden enorm gegroeid. Actie voor mij is nog dat ik een paar stekjes op water zet en laat wortelen. Deze stekjes kan ik er dan bij zetten in de pot, zodat de plant wat voller gaat worden.

Gatenplant (Philodendron Scandens):

Deze leukerd kreeg ik een paar maanden terug van Elize door. Zij had haar plant gestekt en ik kreeg een mini plantje. Inmiddels is hij al best hard gegroeid en ook dit is echt weer een makkelijke plant. Elke week een scheutje water en hij is helemaal blij. De plant kan niet tegen tocht, dus daar moet je wel over nadenken als je hem een plekje geeft. De komende tijd wil ik hem nog wat voller laten worden door hem te gaan stekken en wat meer stekjes in de pot te plaatsen. Leuk weetje over deze plant is dat het van origine een klimplant is, maar door de meeste mensen wordt gebruikt als een hangplant.

Op de kast midden in de huiskamer plantengroepje:

Stippenbegonia (Begonia Tamaya):

Van Johan en Marielle kreeg ik voor mijn verjaardag een stekjesbox. Dit vond ik zo’n onwijs leuk cadeau! Ik heb ontdekt dat ik het eigenlijk het leukst vind om een stekje op te laten groeien tot grote plant. Klein beginnen en groots eindigen zeg maar. Uit deze stekjesbox kwam deze stippenbegonia (links op de foto). Hij groeit als een gek en sinds een paar maanden groeien er zelfs lieve roze bloemetjes aan. De plant groeit bij mij naar beneden, maar is van origine geen hangplant. Binnenkort wil ik hem dus ook gaan snoeien en de takjes die ik erafhaal laten wortelen en terugplaatsen in de pot, om de plant zo meer vorm te geven en naar boven te laten groeien. Ik vind het een schattig plantje om te zien en hij is makkelijk qua verzorging. Net als al mijn andere planten krijgt hij één keer per week een scheutje water en daar doet hij het prima op. Hij staat op een plek met indirect zonlicht. Daar gaat hij goed op.

Olifantpoot (Alocasia Cucullata):

Ik zocht nog naar een wat grotere plant voor bovenop de kast. Toen kwam ik deze jongen tegen op marktplaats (plant in het midden op de foto). Ik kocht hem en ben er nog steeds erg blij mee. Hij heeft veel water nodig. Elke week krijgt hij een flinke plens van mij. In het voorjaar moet hij echt verpot worden, want hij is enorm gegroeid de laatste tijd en lijkt wat minder happy te zijn in zijn kleine potje.

Lipstickplant (Aeschynanthus):

Alleen de naam van deze plant al maakt me blij. Ook deze plant komt uit mijn stekjesbox die ik van Marielle en Johan kreeg (je ziet hem rechts op de foto). Ik heb geen kind aan deze plant. Hij staat op een plek met indirect zonlicht en hij krijgt één keer per week een klein scheutje water. That’s it! Ik wil het plantje nog wat voller maken door te gaan stekken en de stekjes terug te plaatsen in de pot. Ben benieuwd wat het resultaat hiervan gaat zijn.

Dit waren de eerste negen planten van mijn stash. In een volgend artikel ga ik jullie de andere acht planten laten zien die ik in mijn bezit heb. Poe, ik ben best trots op het feit dat ik al zo’n verzameling planten in huis heb. En de meeste heb ik niet eens zelf gekocht, maar als stekje of klein plantje gekregen. Heel gaaf vind ik dat. Nu ben ik benieuwd, heb jij ook planten in huis? Welke soorten zijn jouw favoriet?

Veel liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Geen categorie, Huis met tags , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *