Mijn ode aan het banenzwemmen

Sporten is nou niet bepaald mijn ding. Eigenlijk meer een noodzakelijk kwaad. De sportschool meer iets waar ik mijzelf heen moet slepen, dan een plek waar ik graag kom. Mijn motoriek is zozo en sporten vind ik vaak gewoon niet zo leuk (ook omdat ik vind dat ik het niet goed kan). Maar de afgelopen maanden heb ik een manier van bewegen gevonden die ik wel graag doe: zwemmen! Ik ben begonnen door gebrek aan andere mogelijkheden (vanwege bekkeninstabiliteit), maar gaandeweg was ik verkocht. Nu ga ik al tijden één á twee keer per week naar het zwembad. Hierbij mijn ode aan het banenzwemmen!

Het kan vrijwel altijd

Voorheen heb ik een tijd hard gelopen: heerlijk vond ik dat. Of bij de sportschool aan groepslessen (leuk) of fitness (minder leuk) gedaan. Maar met een blessure (of in mijn beval bekkenproblemen), zijn niet alle vormen van sport even handig. Hoogzwanger hardlopen is voor de meeste vrouwen niet zo’n goed idee. Maar zwemmen daarentegen: dat kan altijd. Zelf met mijn enorme buik kon ik nog baantjes trekken in het zwembad. En ook met een blessure is zwemmen vaak nog wel mogelijk. Heerlijk toch dat – juist als je buiten het water – even niet zo soepel kan bewegen, je in het water toch nog van alles kan!

Niet alleen maar afgetrainde lichamen

Omdat zwemmen voor alle doelgroepen geschikt is, zie je vaak ook alle doelgroepen. Jonge meiden, snelle borstcrawleraars met leipe zwembrilletjes, een opa met een bierbuikje, jonge moeders, een gepensioneeerde dame: Het zwembad ligt bij ons vol met allemaal verschillende types met verschillende lichamen. Heerlijk! Daar voel ik mij wel oké tussen, ook met mijn post-partum kilo’s!

Het voelt niet als sporten

Dankzij mijn lieve ouders die willen oppassen, zwem ik regelmatig samen met Johan. Het voelt een beetje als een date waarbij we lekker kunnen kletsen terwijl we heen en weer zwemmen. Gewoon super gezellig. En zelfs als ik alleen ga zwemmen, voelt het niet alsof ik aan het sporten ben.

Maar dat is het wel…

Met dat heerlijke baantjes trekken ben je toch lekker in beweging. Met zwemmen versterk je je bloedsomloop, je botten en je spieren! Dat klinkt goed toch? En met een half uurtje banenzwemmen verbrandt je zomaar 300 calorieën. Dikke prima!

Iedereen kan het

Zoals ik eerder al schreef is mijn motoriek zozo. Bij een klasje Zumba stap ik geregeld de andere kant op, als de rest van de klas de goede kant op huppelt. Maar bij zwemmen heb je daar dus geen last van. Gewoon met een simpele schoolslag kom je een heel eind. Kind kan de was doen!

Weg stress

Eén van de voordelen van zwemmen die vaak genoemd wordt is dat het stress verminderd. En voor mij is dat echt zo. Na een zwemsessie voel ik mij meer ontspannen. Tijdens het zwemmen kan ik echt even mijn hoofd leeg maken. Heerlijk hoor!

Je begrijpt het al: ik ben enthousiast. Ik denk dat ik dit nog wel een tijd blijf doen, dat zwemmen. Al kan ik mij voorstellen als ik fysiek wat sterker word, er wellicht ook nog een andere sport bij komt.

Nu ben ik benieuwd: over welke sport ben jij enthousiast en waarom?

Geplaats in categorie Geen categorie met tags , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *