De grote verbouwing deel 1 – het voorwerk

Hee lieve volgers en zussen,

In een eerder artikel vertelde ik jullie al kort dat wij gaan verbouwen! Ook beloofde ik toen om jullie via de blog op de hoogte te houden van onze klusavonturen. De komende tijd zal ik in delen updates geven over onze verbouwing. Zo kijk je letterlijk met ons mee terwijl ons huis verbouwd wordt.

Ons huis:

Dertien jaar geleden gingen Remco en ik in ons huis wonen. We hadden toen best wel een spaarpotje, maar hebben wel keuzes moeten maken. Zo kochten we alle meubels die we nodig hadden en lieten we een aantal muren stuken. De vloer, keuken en badkamer lieten we zoals ze waren. Alles zag er prima uit de eerste jaren. In de jaren die volgden werden de kinderen geboren. Ik heb die jaren echt als tropenjaren ervaren en de puf om echt groots te klussen ontbrak ons vaak. Wel hebben we de slaapkamers van de kinderen elke keer mooi gemaakt en aangepast wanneer nodig. Nu merken we al geruime tijd dat onze meubels beneden allemaal oud zijn en niet meer onze smaak. Het behang bladdert af, de vloer is beschadigd en op de muur zitten veel vlekken. Ons huis voelt nog steeds echt als thuis, maar echt mooi en verzorgd kunnen we het niet meer noemen. Afgelopen voorjaar trokken we de stoute schoenen aan en gingen we onderzoeken of er iets mogelijk was, zodat we kunnen gaan verbouwen.

Financieel adviseur:

In de afgelopen jaren hebben we een paar keer met een financieel adviseur om tafel gezeten om te kijken of er een mogelijkheid was om het één en ander te verbouwen aan ons huis. Dit helaas zonder resultaat. Er was niks mogelijk. Nu de rente historisch laag is en de huizenprijzen historisch hoog besloten Remco en ik om toch weer eens met een financieel adviseur om tafel te gaan zitten om naar onze hypotheek te kijken. We wilden weten wat er voor mogelijkheden waren rondom het afsluiten van een bouw- verduurzamingsdepot of dat het misschien toch aantrekkelijker zou zijn om te verhuizen. Bij dit gesprek was al gauw duidelijk dat verhuizen niet de slimste optie voor ons zou zijn, aangezien we in een soortgelijk huis terecht zouden komen als we nu hebben. Wel waren er nu wel mogelijkheden om met ons eigen huis aan de slag te gaan. We kunnen een mooi bedrag lenen bij de bank, terwijl de maandelijkse amper stijgen. Heel fijn!

Uitdenken:

Het hele project werd door de financieel adviseur in werking gezet. Er zou een taxateur komen om ons huis te taxeren, maar voor die tijd moesten wij een lijstje opleveren met wat we met het bedrag willen doen behorende bij ons depot, zodat de taxateur de prijs van onze woning kon berekenen met alle aanpassingen die we gaan doen erbij inbegrepen. We besloten te gaan verduurzamen: vloerverwarming, kunststof kozijnen met HR triple ++ glas, vloer- en muurisolatie, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp. Daarnaast willen we ook de benedenverdieping op gaan knappen: PVC vloer, muren stucen en we willen onze open trap dicht gaan maken en er een trapkast onder gaan laten bouwen. We zijn zelf niet zulke klussers, dus het meeste werk wordt voor ons gedaan. We hebben verschillende offertes opgevraagd en meerdere mensen in huis gehad en uiteindelijk bij ieder onderdeel een keuze gemaakt door welk bedrijf we het laten doen.

Wachten:

Nadat ons huis getaxeerd is en de aanvraag bij de bank gedaan kon worden was het wachten geblazen. Remco heeft er veel achteraan moeten zitten en bellen. Vertraging bij onze financieel adviseur, maar ook door de bank. Heel vervelend. Een dag voor we op vakantie gingen (halverwege juli) kregen we eindelijk groen licht van de bank. Vorige week hebben we de papieren getekend bij de notaris, dus nu is het officieel! We kunnen nu écht gaan verbouwen en afspraken gaan maken met alle bedrijven die ons komen helpen.

En nu?

Eind september gaat het grote project van start. De eerste klus wordt de trapkast. Iemand uit onze kerk heeft een eigen klusbedrijf en gaat deze klus voor ons doen. Naast het maken van de trapkast gaat hij een schuifdeur op de bovenverdieping plaatsen. Dit zorgt ervoor dat de geluiden van boven naar beneden en andersom minder te horen zijn en dat de warmte goed beneden blijft. Na de trapkast wordt de vloerverwarming en vloer gelegd en vervolgens komt een traprenovatiebedrijf onze trap dichtmaken en renoveren. De volgende stap zal het zetten van de kunststof kozijnen zijn en daarna worden alle muren gestukt. Voor de zonnepanelen, muur- en vloerisolatie en de warmtepomp zijn we nog aan het wachten op een datum, maar dat kan ook tussen de bedrijven door gebeuren.

Voor nu zijn wij vooral aan het opruimen, opruimen, opruimen. We gaan dan wel niet verhuizen, maar minderen in spullen is hartstikke nodig. Daar komt nog eens bij dat onze huiskamer straks helemaal leeg moet zijn als er gestukt gaat worden en als de vloer gelegd gaat worden. Hoe minder spullen, des te beter dus.

We vinden het allemaal best spannend, maar kijken er ook echt naar uit. Ik zal tijdens de verbouwing veel foto’s maken vooraf, tijdens en na een project, zodat ik deze met jullie kan delen. Ik zal dan ook met jullie delen welk bedrijf we hiervoor in hebben gehuurd en wat we zelf hebben gedaan.

En jij? Hoe ziet jouw huis eruit? Hebben jullie weleens wat verbouwd en zo ja, wat dan?

Liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Huis met tags , , , , , ,

4 reacties op “De grote verbouwing deel 1 – het voorwerk”

 1. Jolanda schreef:

  Wauw, wat een project. Maar mooi dat het rond is. Heel veel succes!

 2. Heleen schreef:

  Hier ongeveer het zelfde gedaan. Flink bedrag om te verbouwen . Keuken vervangen , dakkapel geplaatst
  Nu wachten op zonnepanelen en de badkamer nog. Mochten we nog budget over hebben. Een erker en vloerverwarming.

  • Hanneke schreef:

   Wow, wat een klussen ook allemaal. De wachttijd is soms ook echt lang he, daar lopen wij ook wel tegenaan. We gaan ervan uit dat het best wel even gaat duren allemaal. Hoe lang zijn jullie al bezig? En tevreden met het resultaat tot nu toe?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *