De grote verbouwing deel 2 – de uitvoering

In een eerder artikel schreef ik al over de start van de verbouwing van ons huis. Toen ik dat artikel schreef hadden we wel concrete plannen gemaakt en al flink gedroomd over wat we precies wilden, maar er was nog niks concreets gebeurd. Dat is nu wel anders. Er is enorm veel gebeurd en er moet vanaf nu ook nog heel veel gebeuren. Ik neem jullie in dit artikel lekker mee op ons verbouwingsavontuur.

Dit is de before foto van onze woonkamer. Behang waar we 13 jaar geleden heel blij mee waren. De vloer hebben we toen gedoogd, maar hebben we nooit echt mooi gevonden. En bank, kasten en TV meubel zijn ook allemaal oud en op. Tijd dus voor de grote verbouwing.

Trapkast en schuifdeur overloop:

In september begonnen we met klussen en verbouwen. De eerste start maakte Remco door de trap te schuren en al in de grondverf te zetten. Verder hebben we eindeloos kleurtjes getest op de muur onder onze TV. De goede kleur staat er op deze foto nog niet tussen, maar hebben we later gelukkig wel gevonden. Eind september kwam Frank bij ons klussen. Hij runt zijn eigen bedrijf: ‘ Klussenburg‘. Wij hebben een open trap in ons huis waardoor we merken dat er heel veel warmte en geluid naar boven gaat. Al jaren zijn we niet zo blij met deze trap en wilden we hem graag dicht hebben met een trapkast eronder. Frank (die wij kennen vanuit onze kerkgemeente) wilde deze klus met liefde oppakken. Hij heeft een trapkast gemaakt voorzien van planken waarop we heel veel spullen kwijt kunnen. Op de overloop heeft hij een schuifdeur gemaakt waardoor we boven van beneden kunnen afsluiten wanneer we dat willen. We zijn enorm blij met het resultaat! De muren van de trapkast en de deur op de overloop gaan nog geschilderd worden uiteraard. Dat is een klus die we binnenkort gaan oppakken. Frank heeft topwerk geleverd en heeft heerlijk met ons meegedacht. Dat was super fijn!

Opruimen, slopen en nog eens opruimen:

Toen begon het echte werk voor ons. Eind oktober ging namelijk de vloer gelegd worden en meteen daarna werd er beneden en boven gestuct. Dit betekende dus dat we in een paar weken tijd alle behang van de muren af moesten halen en alle spullen uit de benedenverdieping moesten zijn. Het was net een soort verhuizing. Ook de vloer op de benedenverdieping moest eruit en het plafond uit de gang. We hebben iemand laten komen om de radiatoren weg te halen en af te doppen en om te fresen in het plafond en in de muur om onze lampen straks op de juiste plek te kunnen hangen en de snoertjes van de TV mooi weg te kunnen werken. Best veel klussen in korte tijd. Deze klussen heeft Remco (met hulp van anderen gelukkig) in het weekend gedaan en ik nam de kinderen op pad op die dagen. In de herfstvakantie leefden we op een betonnen vloer en een open plafond in de gang. Het opruimwerk heb ik vervolgens vrijwel allemaal gedaan. Alles in verhuisdozen en hop naar de zolder. Toen alle spullen uit de kast waren heeft Remco met hulptroepen wat kasten overgebracht naar de garage van onze zus en zwager. Daarna hebben we ook nog onze eigen schuur volgepropt met meubels en spullen.

Het trapfiasco:

Eind oktober zou het bedrijf ‘TrapXpress‘ onze open trap komen renoveren en zouden ze er een dichte trap van maken. Hun wachttijd was ruim vier maanden, dus we hebben even op ze moeten wachten. Toen het moment daar was en de trap zou worden geplaatst gaven de klusmannen aan dat ze deze trap niet wilden en konden doen. Echt enorm balen, gezien ook het feit dat er iemand van TrapXpress bij ons heeft gekeken en de trap heeft gezien en heeft gezegd dat ze het konden doen. Daarna heeft Remco nog meerdere malen gemaild en gebeld om te kijken of we er toch samen uit konden komen, maar hier werd weinig moeite voor gedaan.

Vloer en vloerverwarming:

Na het trapincident kon evengoed de vloerverwarming en de vloer gelegd worden. De mannen van ‘Het PVC Huys’ zijn hier vier dagen mee bezig geweest. Dit bedrijf hebben we gekozen, omdat ze goede reviews hebben en het een lokaal bedrijf is in onze eigen woonplaats. De dagen dat de vloerverwarming en de vloer werden gelegd was het een beetje kamperen in eigen huis. Van vrijdag op zaterdag hebben we bij mijn ouders geslapen, omdat we dachten dat de vloer moest uitharden. Uiteindelijk kwam het erop neer dat er alleen nog maar gefreesd was en de buizen waren gelegd. Maandag zouden ze verder gaan en de gleuven weer dichtmaken. Gelukkig konden we dat weekend wel weer ons huis in en hebben we vooral op de bovenverdieping geleefd. Maandag, dinsdag en woensdag gingen ze verder met de vloerverwarming en vloer. Dit zorgde ervoor dat we de kinderen na schooltijd ergens anders entertainden en ‘s avonds konden we elke keer weer ons huis in en leefden we op de bovenverdieping. Woensdag einde van de middag was de vloer klaar. Hij is echt werkelijk prachtig en we genieten er elke dag van. De vloerverwarming kon meteen op lage temperatuur aan en mocht elke 48 uur 5 graden omhoog. Zo werd het steeds wat aangenamer in ons huis.

Stucen:

We hadden al heel lang geleden een stucador gevonden waarmee we in zee zouden gaan, maar deze liet hett afweten. Toen vonden we een stucador via werkspot die meteen contact zocht en bij ons thuis kwam kijken en kwam meten. Zij, ‘E.S. Schilders & Afbouwbedrijf V.O.F‘, konden ook al vrij snel komen stucen. De maandag nadat de vloer gelegd was begonnen ze al. De hele benedenverdieping hebben we weer leeggemaakt en ook boven hebben we alle spullen op onze slaapkamer gezet en in de badkamer. Wij hebben toen van maandag tot zondag bij mijn ouders gelogeerd, terwijl er in ons huis werd gewerkt door de mannen. Tussendoor is Remco elke dag even thuis geweest en heeft hij gekeken hoe de klus vorderde. Hij maakte elke keer foto’s, zodat ook ik kon zien hoe ons huis mooi werd gemaakt. Ook heeft Remco samen met mijn vader op dinsdagavond alle meubels vanuit onze slaapkamer naar de slaapkamer van Julia verplaatst, zodat ze ook onze slaapkamer konden gaan stucen. Woensdag waren de stucadoors klaar, maar was ons huis natuurlijk nog heel vochtig en niet goed bewoonbaar. Zondag hebben mijn moeder en ik in de ochtend flink gepoetst in ons huis. Ook de hele middag zijn we nog bezig geweest met het bewoonbaar maken van ons huis. Eerst alleen de basics en dat hebben we langzaamaan steeds verder uitgebreid. Nog steeds staan er veel dozen op zolder, maar er is ook al veel uitgepakt gelukkig.

Hoe ben ik deze periode doorgekomen:

Ik wist van tevoren dat ik verbouwen heel heftig zou gaan vinden en heb me daarop ingesteld. Daartegenover staat dat ik heel dankbaar ben dat dit nu kan en dat we ons huis helemaal zo kunnen maken als wij het mooi vinden en dat we kunnen verduurzamen.

De periode van het afbreken en kaalplukken van ons huis vond ik best heftig. Je bent je fijne knusse plekje kwijt en alles is nog lelijker dan het al was. Klusjesmannen in huis vond ik ook best wel een ding, alhoewel ze allemaal heel aardig waren. Toch voelde ik me op zo’n moment in de weg lopen en niet thuis in mijn eigen huis. Ik ging dan maar lekker veel op pad met en zonder de kinderen. Wat me opviel was dat zowel Remco als ik erg zenuwachtig waren voor elke klus die uitgevoerd werd door derden. We sliepen dan ook echt slecht. Zou alles wel goed gaan, gaat het allemaal wel lukken enz. Ik heb heel wat wakkere nachten beleefd de afgelopen periode. Het allerheftigst vond ik wel het leggen van de vloer en het stucen. Dan kan je echt je huis niet in en moet je je op andere plekken vermaken. Het logeren bij mijn ouders vond ik heel gezellig en de kinderen hebben daar ook enorm genoten. Het was zo fijn dat we daar met z’n allen op zolder konden slapen en dat we daar een ‘thuis’ hadden in die week. Daar ben ik mijn ouders heel dankbaar voor. Nu we weer thuis zijn, de kerstboom staat en we het huis gezellig hebben gemaakt komt bij mij ook de vermoeidheid eruit en besef ik me dat ik uit een rollercoaster ben gestapt. Ik heb mezelf heel sterk gehouden en merk dat ik nu wat kwetsbaarder ben en af en toe gewoon even moet huilen (ontladen). Men, wat is er veel gebeurd de afgelopen tijd. Zoveel dat ik ook echt moet graven in mijn geheugen bij het schrijven van dit artikel.

De komende periode:

De komende periode klussen we op een rustiger tempo verder. We moeten de hele boel nog schilderen, we willen nog nieuwe meubels uitzoeken/maken, de keuken tegelen. Ook staan er nog wat grote klussen in het verschiet: zonnepanelen, traprenovatie, muur- en vloerisolatie, kunststof kozijnen en plaatsing van een warmtepomp. We zijn dus nog lang niet klaar, maar de ingrijpendste verbouwingen voor ons en ons gezin zijn gelukkig achter de rug. En van alles wat er komen gaat houd ik jullie uiteraard op de hoogte natuurlijk!

Ben jij weleens verhuist of is jouw huis verbouwt? Hoe vond jij het om te dealen met het feit dat je eigen veilige plekje er even niet is voor je?

Liefs, Hanneke

Geplaats in categorie Huis met tags , , , , , , , ,

4 reacties op “De grote verbouwing deel 2 – de uitvoering”

 1. Jannienke schreef:

  Respect Hanneke
  Hoe je hier mee bent om gegaan,wat een stress en bende hebben jullie gehad ,maar wat wordt het al mooi

  • Hanneke schreef:

   Dank je wel, Jannienke. Het is alle stress en bende meer dan waard gelukkig. En ook al is ons huis nog lang niet af, we genieten er nu al volop van!

 2. anneke de jong schreef:

  Hoi Hanneke Remco
  Wat wordt het mooi en prachtig zeg tot nu toe .
  En nog heel veel Sterkte met het afmaken van jullie mooie plekje (En Remco natuur ook ) Lieve groet van ons Addie Anneke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *