Praten van hart tot hart: introvert of extravert?!

 

Hoi lieve volgers en lieve zusjes,

De afgelopen 3 jaar heb ik veel aan mijzelf gewerkt. Dit heeft er mede voor gezorgd dat ik uit mijn postnatale depressie kwam en nu op dit moment goed in mijn vel zit. In die tijd heb ik veel over mijzelf geleerd. Ik vind het erg leuk om hierover een aantal artikelen te schrijven, omdat ik denk dat er veel herkenning in gevonden kan worden en het misschien anderen kan helpen. Eén van de dingen die ik ontdekte was dat ik introvert ben. Hier was ik toen eigenlijk helemaal niet zo happy mee, maar nu accepteer ik mezelf zoals ik ben en ken ik ook mijn krachten. Ik ga zo min mogelijk feitjes met jullie delen, maar vooral mijn eigen verhaal.

Als tiener wist ik al wel wat over introvert en extravert zijn, maar dacht ik dat het puur gelinkt was aan hoe graag je mensen om je heen hebt. Ik dacht dus altijd dat ik extravert was. In mijn zoektocht naar mijzelf (3 jaar geleden) ontdekte ik dat het wat genuanceerder ligt. Je hebt een lijn met aan de linkerkant introvert, in het midden ambivert en aan de rechterkant extravert. Ergens op die lijn zou je een streepje kunnen zetten bij wat bij jou past. Ook leerde ik dat je door vragen te stellen kan ontdekken of je introvert of extravert bent: geeft het je energie als je bij anderen bent? Of vraagt het energie van je? Geeft het je energie als je alleen bent? Laad je dan op? Over dit onderwerp zijn heel veel mooie boeken geschreven. Eén ervan heb ik gelezen en kan ik jullie allemaal aanraden: ‘Ik moet nog even kijken of ik kan’ van Liesbeth Smit.

 

 

Bij mij is het zo dat ik anderen om me heen echt nodig heb. Ik houd van sociale contacten en ik klets heel graag, maar het kost me wel energie. Vooral in grote groepen (bijvoorbeeld verjaardagen of vergaderingen) heb ik het gevoel dat de energie uit me gezogen wordt en voel ik me heel moe en leeg achteraf. Ook mijn werk (ik sta voor de klas), waar ik ontzettend van houd, vraagt veel energie van me. Een drukke dag met de kinderen thuis zorgt er ook voor dat ik ‘s avonds bekaf ben. Ik vind het heerlijk om bij ze te zijn, maar ben dan ‘s avonds toch stiekem wel blij dat ze op bed liggen en ik me even kan afsluiten en ‘alleen’ ben.

Nu is het zo dat ongeveer 2/3 deel van de mensen extravert is en 1/3 deel introvert. Als introvert heb je dus veel te maken met extraverte mensen. Ik keek eigenlijk altijd erg tegen mijn extraverte collega’s en vrienden op. Ze zijn sociaal, weten altijd wat te zeggen, zijn gezellig, zijn niet verlegen, ze hebben meteen hun mening gevormd en maken heel makkelijk een praatje met anderen. Ik voelde me daardoor vaak een wat vreemde eend in de bijt. Ik ben wat stiller. Vooral als ik mensen nog niet goed ken of in grote groepen ben of als ik me niet helemaal op mijn gemak voel bij iemand. Ik vind het niet heel makkelijk om een praatje met iemand te maken en het duurt vaak even voordat ik reageer of ik mijn mening gevormd heb. Ook trek ik me graag terug en werk ik heel graag alleen. Daarnaast denk ik veel na over van alles. Mijn gedachten staan nooit stil, ook al ben ik soms zelf wel stil. Eigenlijk verzette ik me hier heel erg tegen en probeerde ik net zo te zijn als mijn extraverte collega’s en vrienden.

 

 

Langzaam aan heb ik mijn introversie omarmt. Het is heerlijk om gewoon maar te zijn wie ik ben. Eerder was ik eigenlijk ontevreden met mezelf en voelde ik me minderwaardig. Dit maakte mij heel onrustig, onzeker en ik voelde me niet happy. Nu ben ik veel relaxter en vol vertrouwen in mijzelf. Ik ben goed zoals ik ben. Ik weet nu wat mijn krachten zijn en dat ik mijn extraverte collega’s en vrienden kan complementeren. Ik ben bescheiden, bedachtzaam, rustig, sociaal, trouw, gestructureerd en kan goed organiseren. Ik weet van mijzelf dat ik niet de hele dag onder de mensen kan zijn en soms even rust nodig heb. Ik voel aan wanneer ik aan mijn taks zit en probeer dan rust te pakken. Hoe ik dat doe? Ik probeer mijn avonden niet allemaal vol te plannen met afspraken, maar een aantal avonden echt even rustig aan te doen. Thuis probeer ik ook wat rust te pakken als Samuel in bed ligt overdag. Op mijn werk ben ik weinig alleen, maar na schooltijd probeer ik mezelf ook altijd even terug te trekken in mijn lokaal en even lekker alleen te werken. Na een werkdag heb ik vaak echt even behoefte aan rust. Die rust probeer ik dan ook te pakken wanneer dat mogelijk is.

 

 

Weet je waar ik nu zo benieuwd naar ben? Naar jou! Herken je je hierin of herken je je als extravert? Wat zijn jouw krachten en talenten? Op internet kan je veel testjes vinden over jouw persoonlijkheid. Ik houd hier altijd erg van. Een leuke test is te vinden op deze site (hij is wel in het Engels).

 

Heel veel liefs, Hanneke

 

De tekeningen bij dit artikel zijn door mijzelf gemaakt. Ik ben absoluut geen teken- en schrijftalent, maar vind het zo leuk en ontspannend om te doen. Bij dit artikel leek het me erg leuk om mijn eigen tekeningetjes te plaatsen. De kleuren zijn helaas door het scannen minder sprekend geworden. 

 

 

Geplaats in categorie Geen categorie, Kinderen, Personal, Vrijetijd met tags , , , ,

2 reacties op “Praten van hart tot hart: introvert of extravert?!”

  1. Jannienke schreef:

    o ik herken zoveel dingen , die beschrijft , ik geniet daarom ook iedere keer , van jullie ontzettende leuke blogs , en ik vind je tekeningen geweldig
    ik herken me in beide dingen , en dat altijd moe zijn dat erken ik ook zo enorm , je bent wie je bent is zo mooie zin he

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *