Boeken voor als je zwanger bent of een baby in huis hebt

Lieve volgers en lieve zussen,

De laatste tijd spam ik jullie met moeder en kind artikelen. Ik schrijf over wat mij bezighoud en wat ik graag met jullie wil delen. De laatste tijd wil ik vooral over dit onderwerp veel kwijt merk ik. Nu Elize zwanger is lijkt het mij leuk om haar en jullie natuurlijk te vertellen aan welke boeken ik veel heb gehad toen ik zwanger was en toen mijn kinderen baby waren. Boeken gaven mij vaak wat houvast en bevestiging in tijden die soms best wel pittig of spannend kunnen zijn. Hier komen mijn aanraders! Misschien kunnen jullie het lijstje nog uitbreiden met jullie favorieten. Ik ben benieuwd!

Almost mama – Blond Amsterdam

Dit boek is een oudje, maar één met veel emotionele waarde voor mij. Ik gaf hem namelijk aan mezelf cadeau toen ik heel pril zwanger was van Julia (Julia wordt in mei zeven jaar). Ik was in het eerste trimester heel bang dat het nog mis zou gaan, dus ik durfde geen kleertjes e.d. te kopen. Een boek leek een veiliger keuze. Ik ben altijd fan van het merk Blond Amsterdam geweest en toen er een zwangerschapsboek uitgegeven werd wist ik al meteen dat ik dit boek moest hebben als ik zwanger zou zijn. Dit boek heb ik gedurende mijn hele zwangerschap verslonden. Zoveel herkenning en grappige plaatjes. Over elke fase in de zwangerschap wordt verteld. Super interessant dus. Dit boek is nu alleen nog maar tweedehands te verkrijgen, maar gelukkig zijn er veel vergelijkbare boeken op de markt die informatie geven over elk stadium van je zwangerschap. Bijvoorbeeld het boek van Willemijn en Martine: 12 maanden zwanger. Hier heeft Elize een review over geschreven. Een dikke aanrader! Ik wil hem ook graag nog lezen.

De geboorte van een gezin – Daphne Deckers

Toen ik zwanger was van Ezra kreeg ik van een vriendin een aantal boeken van Daphne Deckers te leen. Ik wist van horen zeggen dat deze boeken erg leuk en fijn zijn om te lezen en ook mijn vriendin was erg enthousiast. In deze boeken vertelt Daphne Deckers (de vrouw van Richard Krajicek, de beroemde tennisser) uit eigen ervaring over het ontstaan van haar gezin. Naast de feitjes die je in andere boeken leest, vond ik dit een hele welkome afwisseling. Daphne is eerlijk, vertelt ook over de moeilijke en zware tijden die haar gezin heeft gekend, maar kan daarnaast ook met ontzettend veel humor vertellen over de gelukkige momenten van haar gezin. Ik vond dit een erg fijn boek om te lezen. Het gaat over de eerste vier levensjaren van haar twee kinderen. Ik las dit boek tijdens de zwangerschap van Ezra, maar ook ver daarna (ik las hem in stukjes). Over Ezra heb ik erg veel zorgen gehad. Ook Daphne heeft erg veel zorgen gehad om haar jongste kindje en ik kon hier herkenning in vinden. Het gaat niet altijd van een leien dakje en het ouderschap kan soms ook heel zwaar voelen, vooral als je je zorgen maakt. Verder dan dit boek ben ik helaas niet gekomen. Ze heeft nog meer boeken geschreven (bijvoorbeeld: “de geboorte van een moeder” over de zwangerschap.) Deze boeken zijn te koop via bol.com.

Oei ik groei – Hetty van de Rijt e.a.

Dit boek heb ik verslonden. Toen Julia werd geboren, had ik dit boek al snel in mijn bezit. Ik vond het geen goedkoop boek, maar het is zijn geld zeker waard geweest. In dit boek wordt verteld over de groei van de hersenen van baby’s. Dit is geen continu proces, maar gebeurt in fases. In de periode dat je baby ‘een mentaal sprongetje’ gaat maken is je baby hangeriger, huileriger, aanhankelijker, doet een stapje terug in de ontwikkeling enz. Deze mentale sprongetjes worden door iedere baby in ongeveer dezelfde periode genomen. Je kan dus ongeveer voorspellen wanneer je baby wat minder lekker in zijn vel zit, omdat zijn hersenen aan het ontwikkelen zijn. Bij elke fase wordt omschreven welke vaardigheid je baby aan het ontwikkelen is en wat je baby na het sprongetje wellicht zou moeten kunnen. Super interessant! Ik weet dat niet iedereen gelooft in dit boek en ik denk dat je het niet heel letterlijk moet nemen op de dag af. Maar het kan wel een soort leidraad zijn. Ik heb bij alle drie de kinderen de sprongetjes duidelijk kunnen merken. Ik vond het vaak lastige periodes met ze. Dit boek gaf mij dan steun in die perioden. Nu Samuel baby is heb ik eigenlijk niet meer in het boek gelezen. Ik volg nu de app. Dit is wat compacter verwoord en geeft me nu genoeg houvast. Maar ik vind dit boek een aanrader voor iedere ouder!

Slaap! Hoe je baby van 0-12 maanden doorslaapt – Suzanne Willekes

 

Doorslapen is bij alle drie onze kinderen een issue geweest. Simpelweg omdat ze dit niet deden. Julia ging rond 15 maanden doorslapen, Ezra rond 18 maanden en Samuel (nu 11,5 maand) slaapt momenteel ook nog niet door. Toen ik zwanger was van Samuel zag ik regelmatig blog recensies over dit boek voorbijkomen. Alle moeders waren laaiend enthousiast over dit boek. Ik dacht meteen: dit boek ga ik lezen en ik ga van Samuel een briljante slaper maken als hij er eenmaal is. Toen ik het boek in mijn bezit had heb ik vrij snel uitgelezen, want ik vond het erg interessant. Veel dingen wist ik al, maar je leert er altijd weer veel nieuwe dingen bij. Ik besloot dit boek als houvast te gebruiken rondom het slapen van Samuel. In de eerste maanden van Samuels leven denk ik dat Remco soms weleens helemaal gek van mij werd. Dan zei ik weer met mijn lijf vol hormonen: “In het boek staat dat….. en zo moeten we het dan ook doen!” En dan had ik het dus over dit boek. Wel frustreerde mij het regelmatig dat ik probeerde Samuel te helpen met een ritme en een goeie slaap en dat hij vooral in zijn eerste levensmaanden voor geen meter meewerkte. Dan dacht ik: had Suzanne hier niks over kunnen schrijven in het boek! De praktijk is vaak toch wat weerbarstiger dan de theorie, laten we het daar maar op houden. De methode om je kind te coachen op het gebied van doorslapen hebben wij nog niet gebruikt. Vanaf deze week gaan we wel met het doorslapen trainen, maar hebben we een andere manier gekozen dan de methode die in dit boek beschreven staat. Maar al met al ben ik heel tevreden over dit boek. Ik vond het leerzaam, fijn dat het door een Nederlandse slaapcoach geschreven is en het geeft veel praktische tips. Ik heb het boek er zó vaak bij gepakt in het eerste levensjaar van Samuel. Vaak om tot de ontdekking te komen dat Samuel en wij het heel goed doen! Volgens het boekje 🙂

Ik hoop dat jullie het leuk vonden om te lezen welke boeken ik de afgelopen jaren heb gelezen en mij houvast hebben geboden. Heb jij ook boeken gelezen tijdens je zwangerschap of in de baby tijd van je kind(eren)? Kom maar door met de boekentips!

Liefs, Hanneke

 

 

Geplaats in categorie Geen categorie, Kinderen, Personal, Vrijetijd met tags , , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *