Vraag aan mijn zussen: je relatie en kinderen

Een van de mooiste dingen aan het hebben van zussen, is dat er altijd wel iemand voor je klaarstaat voor advies. Soms heeft een van je zussen al iets meegemaakt wat jij wellicht nog gaat ervaren en is het heerlijk om met al je vragen bij iemand terecht te kunnen die je vertrouwd. Vandaag nemen we je mee in hoe zo’n gesprek er bij ons uit kan zien. Marielle heeft een vraag aan haar zussen over het krijgen/hebben van kinderen en wat dat met je relatie doet. Lees snel verder!

Marielle:

Hanneke, jij bent natuurlijk al een tijdje moeder. En Elize, jij bent nu in verwachting van je eerste kindje. Ik heb eigenlijk wel een vraag aan jullie en ben benieuwd naar jullie visie. Het zit namelijk zo. Ik ben heel blij met mijn relatie zoals die nu is. We hebben het heel fijn samen, doen leuke dingen met zijn tweeën en met vrienden en hebben veel lol samen.  Alleen soms hoor je wel eens om je heen dat je relatie best kan veranderen als er een of meerdere kindjes komen. Je kan niet meer zo makkelijk op date en door de hectiek van het gezin is het misschien lastiger om tijd voor elkaar vrij te maken. Het is voor mij geen uitzondering meer dat (jonge) ouders tegen mij zeggen dat we “nog maar even moeten genieten” voordat we aan kinderen ‘beginnen’. Ik vind dat eerlijk gezegd soms wel heftig om te horen. Heeft het inderdaad zoveel impact? En hoe kan je voorkomen dat je elkaar uit het oog verliest? Hoe kijken jullie daar tegenaan, als aanstaande moeder en als doorbakken (haha) moeder?

Elize:

leuke vraag, Mariel. Hier hebben Daniel en ik ook veel over nagedacht voordat we de stap gingen wagen om voor een kindje te gaan. “Kunnen we dan nog wel alles doen wat we nu doen?”, vroegen we ons af. Wij spreken graag met vrienden af en daar genieten we ook erg van. Wij hebben daar nu de volgende visie over. (En dit is hoe wij het nu voor ons zien, misschien valt het tegen die tijd wel vies tegen, maar dat zullen we dan wel zien.)
Ik denk dat je, zeker in de eerste maand(en) met een kleine baby, weinig tijd vrij zult hebben. Ik denk wel dat de tijd erna een stuk makkelijker gaat zijn qua “social life”. Dan kan je de baby meenemen, een oppas regelen of mensen bij je thuis uitnodigen. Wij spelen bijvoorbeeld graag spelletjes met vrienden, dat is prima te doen bij je thuis mét baby. Ik denk wel dat er dingen zullen zijn waar we niet heen gaan of niet meer zo vaak zullen doen. Elk weekend iets doen zal er niet meer in zitten, gok ik. Wel ben ik ervan overtuigd dat als je ergens je prioriteit legt je dat ook wel moet kunnen regelen. Natuurlijk zal onze prioriteit bij elkaar en de baby liggen, maar we willen ook graag onze vriendschappen onderhouden. Misschien gaat dat er anders uitzien en minder vaak, maar we waarderen onze vrienden erg en daar willen we ook energie in blijven steken. Hopelijk gaat dat ook lukken voor ons… De tijd zal het leren! Wie weet schrijf ik er over een jaar een update-artikel over, hihi.

Hanneke:

Haha doorbakken moeder word ik genoemd, lekker dan 😉 Van je zusje moet je het hebben. Tja, een beetje oud en doorbakken word je wel als je kinderen hebt. Ik vind het een goede vraag van je, Marielle. En ik vind het eigenlijk jammer dat mensen om je heen zo vaak tegen je zeggen dat je er nu nog maar even van moet genieten samen. Net alsof je niet meer geniet als je kinderen hebt. Want ook als je kinderen hebt blijf je genieten. Sterker nog, mijn hart ontploft soms van liefde voor mijn drie kinderen en mijn man Remco. Ik kan intens genieten van mijn gezin en mijn groeiende kindjes. Wel is het zo dat je relatie ontzettend veranderd als je kinderen krijgt. Vooral toen Julia werd geboren heb ik ontzettend moeten wennen aan deze nieuwe situatie. Je bent niet meer alleen een stel, maar ook vader en moeder. In sommige perioden (vooral tijdens de babytijd van onze kinderen) ben je vooral vader en moeder aan het zijn en is het lastig om ook nog tijd en ruimte te hebben als stel. Zelf merk ik dat praten het allerbelangrijkste is en blijven lachen samen. Remco en ik zijn altijd wel blijven praten. Dit is iets wat wij van nature doen en ik denk dat we hier veel baat bij hebben gehad. Wel heb ik gemerkt dat in tijden dat het gezinsleven veel energie opslokt het echt werken is om je relatie goed te houden en niet langs elkaar heen te lopen. Ik denk dat iedere relatie ook wel dalen kent en ik denk dat dat ook helemaal niet erg is. Wij liepen elkaar een beetje voorbij in de drukke maanden november en december. Daarom leek het ons een goed idee deel te gaan nemen aan de marriage coourse. Juist in deze drukke tijd met drie kinderen thuis, waarvan één baby, is het zo goed om aan ons huwelijk te werken. Wij plannen nu echt een avond in de week in voor tijd samen. En dan gaan we niet netflixen en bankhangen, maar echt samen praten onder het genot van een hapje en een drankje. Daarnaast is het belangrijk om af en toe de deur uit te gaan samen. Wij doen dit elke maand een keer en proberen één á twee keer per jaar ook een nachtje weg te gaan samen. Dus tja, mijn antwoord kent twee kanten: het heeft zeker impact, maar zo cliché als het dan ook mag klinken: je krijgt er zoveel voor terug. Ik ben zo dankbaar voor mijn gezin en het geeft me zoveel geluk.

 

Geplaats in categorie Kinderen, Personal met tags , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *